De andropauze is de mannelijke variant van de menopauze, maar onvergelijkbaar!!!

In mijn werk als relatietherapeut kom ik regelmatig in aanraking met stellen waarin de seksuele relatie is veranderd. Vaak gaat het dan om het verschil in beleving en de lust. Zin hebben in seks verandert in de loop van de tijd. In de meeste gevallen gaat het niet omdat het een sleur is geworden, maar om de pure fysieke veranderingen die in de fysiologie van het eigen lichaam optreedt. Naarmate een mens, en dus ook een partner, ouder wordt, verandert het lichaam fysiologisch. Het wordt wat minder stevig en hier en daar gaat het wat hangen. Over het algemeen kijkt men dan in eerste instantie naar de vrouw, omdat hieraan bij vrouwen meer aandacht besteed wordt, maar ook bij de man voltrekt zich dit proces. En heeft dit proces ook effect op de penis en de libido? Zo ja, zijn er dan fysiologische effecten van het ouder worden op de penis?

*

  • De fysiologie

Naarmate een man ouder wordt produceert hij minder testosteron en meer oestrogeen. Bij mannen is testosteron het belangrijkste geslachtshormoon. Het beïnvloed het mannelijke functioneren in hoge mate. Vanaf het 30e levensjaar neemt de productie van testosteron af. Jaarlijks is dit zo’n 1 á 2%. Vanaf het 50e levensjaar daalt de hoeveelheid testosteron zelfs in een iets hoger tempo.

Deze daling in testosteron wordt soms wel de mannelijke menopauze of andropauze genoemd. Op fysiologisch vlak is deze periode in helemaal niets te vergelijken met de overgangsperiode van de vrouw. Bij de man is er namelijk geen sprake van een plotselinge daling in de hormoonproductie, maar van een hele geleidelijke vermindering. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man. Er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van bijvoorbeeld in de 30.

*

  • De veranderingen

De seksuele piek van de man ligt zo rond het 30e levensjaar. Daarna worden de veranderingen langzaam zichtbaar. Maar op welke gebieden zien we deze veranderingen?

Het uiterlijk van de penis

Aan het uiterlijk van de penis verandert er het één en ander. In eerste instantie verliest de eikel langzaamaan zijn paarsrode kleur. Dit is het gevolg van een verminderde bloedtoevoer. De verminderde bloedtoevoer zorgt er ook al voor dat de erectie minder krachtig wordt. Daarnaast neemt de hoeveelheid schaamhaar af. Door het dalen van de testosteronspiegel verliest de man langzaam zijn schaamhaar rondom de penis.

De grootte

In de loop der tijd verandert eveneens het formaat van de penis. De penis krimpt namelijk. De lengte én de dikte nemen geleidelijk aan af. Het krimpen is beperkt, maar wel een gegeven. Wanneer de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, dat is de gemiddelde lengte van de penis, dan krimpt deze gemiddeld met 1 tot 2 centimeter wanneer hij de 70-jarige leeftijd heeft behaald. Bij dit krimpen van de penis zijn doorgaans 2 mechanismes betrokken.

Eén daarvan is de langzame afzetting van vetstoffen (plaques) in de kleine slagaders in de penis, wat de bloedstroom naar het orgaan belemmert. Dit proces heet atherosclerose (hetzelfde proces dat bijdraagt tot verstoppingen in de kransslagaders).

Het andere proces heeft te maken met de geleidelijke opbouw van onelastisch bindweefsel binnen de elastische vezels die de zwellichamen omhullen. Erecties vinden plaats wanneer deze zwellichamen zich vullen met bloed. Door een combinatie van blokkades in de kleine slagaders in de penis en de verminderde rekbaarheid van de zwellichamen, krijgen mannen gemiddeld kleinere erecties. Ook de testikels veranderen van grootte. Rond het 40e levensjaar beginnen de testikels te krimpen. En man van ongeveer 30 jaar heeft een testikel met een gemiddelde doorsnee van zo’n 3 centimeter. Bij een man van 60 jaar is deze doorsnee gekrompen naar ongeveer 2 centimeter.

Kromtrekken

Bij de ziekte van Peyronie (induratio penis plastica) is sprake van kromtrekken als de penis in erectie komt. Dit is een aandoening die niet aangeboren is, maar die op latere leeftijd ontstaat, meestal na het 40e levensjaar.

Het kromtrekken van de penis door de ziekte van Peyronie komt bij ongeveer 9% van de mannen voor. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kromming. De meest geaccepteerde verklaring is dat er littekenweefsel ontstaat door veelvuldige microscopisch kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. Deze worden, volgens deze theorie, veelal veroorzaakt door ruwe seks en het fysiek zwaar belasten van de penis. Daarbij dient men onder meer te denken aan het uitvoeren van minder natuurlijke standjes of het te ver doorkantelen van het bekken van de vrouw. In het laatste voorbeeld drukt het schaambeen van de vrouw hard tegen de schacht van de penis van de man. Voor de vrouw prettig, doordat zij de g-spot dan extra kan stimuleren. Voor de man vaak het begin van de ziekte van Peyronie, maar dat merkt hij pas veel later. De verkromming ontstaat doordat het weefsel beschadigt en er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken ontstaan: plaque.

Zo’n kromming kan pijnlijke erecties tot gevolg hebben, en dat kan de gemeenschap weer bemoeilijken. Meestal verdwijnt deze aandoening na een paar jaar vanzelf weer, maar in sommige gevallen is een operatie nodig om de penis weer rechter te maken.

Afname van de prikkelgevoeligheid

Met de tijd wordt de penis minder gevoelig. Hierdoor kan het moeilijk worden om een erectie te krijgen en tot een orgasme te komen. Of dit ook leidt tot minder plezierige orgasmen, is onduidelijk. Daarnaast is het zo dat de werking van de penis verminderd kan worden door een verminderde bloeddoorstroming. Wanneer er niet genoeg bloed in de penis stroomt, wordt deze niet hard genoeg om in een langdurige erectie te blijven. Erectiepillen kunnen helpen de doorstroming te vergroten en gemakkelijker een erectie te krijgen. Ook een erectiepomp kan ervoor zorgen dat de penis hard wordt.

*

  • Het goede nieuws

Ondanks deze veranderingen van de penis benadrukken veel mannen met deze veranderingen prima te kunnen leven en ze geven aan met deze verminderde functie van de penis nog heel tevreden te zijn met hun seksleven. Uit een Engels onderzoek onder 35.000 mensen bleek zelfs dat de frequentie van seks boven het 50e levensjaar misschien wat afneemt, maar de kwaliteit alleen maar toeneemt.

*

Het is de week van de overgang, de menopauze, en dan staat de transitie bij vrouwen centraal. Veel aandacht voor dit onderwerp in de media. Maar, zoals dat bij mannen wel vaker gebeurt, mannen komen er minder voor uit dat zij lijden onder de andropauze. Daarom ook dit extra blog deze week.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s