“Ooit” diende het invoeren van de marktwerking in de gezondheidszorg te leiden tot kostenbeheersing, nu blijkt dat….

….de marktwerking in de gezondheidszorg, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, zou zijn “doorgeslagen” en dat deze dient te worden ingeperkt, anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen.

*

“De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol”, zegt de minister. “Samenwerking gaat niet vanzelf, maar moet ingebakken zijn in de manier waarop we de zorg met elkaar organiseren.”

De CDA-bewindsman keert zich hiermee tegen het liberale principe van keuzevrijheid voor patiënten. Een woordvoerder van De Jonge meldt dat de minister zijn uitspraken namens het kabinet doet. De bewindsman zegt in het interview dat bij alle partijen het besef leeft dat de zorgkosten blijven stijgen en dat de personeelstekorten niet op te lossen zijn. Daarom zullen ze hun ideologische verschillen opzij zetten, stelt De Jonge.

*

Sinds 2006 kent Nederland een gereguleerde marktwerking in de zorg. Deze werd doorgevoerd tijdens het kabinet van CDA-premier Jan Peter Balkenende. De minister is tot zijn inzichten gekomen op basis van gesprekken met en signalen uit het veld, aldus zijn woordvoerder. De Jonge voert momenteel gesprekken met alle partijen in de zorg om zijn ideeën te realiseren. Hij gaat de komende tijd verschillende concrete voorstellen naar de Kamer sturen.

De Jonge stelt voor nieuwe zorgaanbieders strenger te controleren. Hij wil in elke wijk een herkenbaar team van wijkverpleegkundigen, waarbij de zorg niet meer per uur wordt gefinancierd. Ook lobbyt de minister in Brussel voor soepelere Europese regels bij de inkoop van zorg.

Aldus een artikel op NU.nl.

*

Wat ondertussen duidelijk is geworden, is dat het beoogde doel, met het privatiseren en het invoeren van de marktwerking in 2006, volledig is mislukt. Daar waar de overheid dacht geld te verdienen, doordat zorgaanbieders concurrentie met elkaar aan zouden gaan, zijn de zorgaanbieders losgegaan op steeds hogere tarieven. Bovendien kregen de zorgverzekeraars de smmak te pakken van het winst maken op hun zorgproducten. Niet de zorgaanbieders, maar de zorgverzekeraars hebben tarieven bedongen die hen miljarden aan winsten opleverden.

De zorgaanbieders kunnen echter hun produkten niet voor de door de zorgverzekeraars bedongen tarieven leveren. Met als gevolg dat de centrale overheid jaarlijks voor miljarden mag bijspringen om ervoor te zorgen dat de zorg, waarop elke inwoner in Nederland aanspraak mag maken, nog kan worden geleverd.

En wat doet de minister nu? Hij zoekt de oplossing voor de groeiende kosten bij de centrale overheid bij de zorgaanbieders en niet bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars mogen hun miljarden aan winsten behouden, de zorgaanbieders moeten hun dienst- en zorgverlening nog verder uitwringen. Daar waar de minister de marktwerking op kostenbeheersing kan aanpakken, laat hij het liggen. Blijkbaar hebben de zorgverzekeraars een ijzersterke lobby of zijn zij in de afgelopen jaren de machthebbers en gezagsdragers geworden.

*

En daarmee zijn de zorgvragers, de patiënten en cliënten, weer terug bij af. Het probleem van de oplopende kosten wordt immers niet opgelost. Want, door de maatregelen die De Jonge nu gaat invoeren, komen er niet meer handen aan het bed. De verzorgenden en verpleegkundigen nemen massaal ontslag om al dan niet als duurdere ZZP-er terug te keren. Het beschikbare budget voor deze dienst wordt niet groter, dus kunnen er minder verzorgen en verpleegkundigen uit de budget worden betaald. En dat terwijl de overheid deze kas jaarlijks aanvult, omdat de zorgverzekeraars hiervoor geen geld beschikbaar stellen. Hoe goedkoper zij hun produkt zorg kunnen bedingen bij de zorgaanbieders, hoe groter hun winstmarges worden op de premies die zij hun zorgverzekerden berekenen. En de minister blijft dit systeem steunen door ervoor te kiezen de zorgaanbieders aan te pakken in plaats van de zorgverzekeraars.

*

Wil minster De Jonge effectief ingrijpen in de oplopende kosten voor de overheid, dan zal hij maatregelen moeten nemen richting de zorgverzekeraars. En dat kan en mag hij niet. De overheid heeft niet het vermogen om de gekozen marktwerking bij de ondernemers te bepalen. Hij mag deze ondernemers niet verbieden winsten te maken op de door hen aangeboden produkten. Deze ondernemers mogen nu eenmaal onderhandelen én bepalen voor welke prijs zij hun zorg wensen in te kopen bij de zorgaanbieders, zodat zij kunnen verdienen aan hun produkten. Dat is namelijk zoals het marktprincipe werkt.

De minister kan maar op één manier iets doen aan de oplopende kosten én het teruglopen van de personele bezetting: Erkennen dat het beoogde doel van de ommezwaai in 2006 is mislukt en de touwtjes weer zelf in handen nemen. Maar ja, dat is eigenlijk onmogelijk, want het ontbreekt de minister aan kracht en overtuiging om dit te kunnen doen. En daarmee is de zorgvrager straks opnieuw degene die het kind van de rekening is. De zorgvrager gaat straks nog meer premie betalen. Niet voor de zorg die hij nodig heeft, maar om de miljarden aan winsten bij de zorgverzekeraars in stand te houden.

Minister De Jonge, u kunt zoveel maatregelen nemen als u maar wilt. Maar de kosten verlagen, laat staan beheersen, kunt u alleen wanneer u het heft weer in handen neemt en de miljarden, die nu naar de aandeelhouders van de zorgverzekeraars gaan, aan de zorg zelf besteedt.

DECENTRALISEER EN NEEM DE FINANCIERING VAN DE ZORG UIT HANDEN VAN DE ZORGVERZEKERAARS OF VERPLICHT HEN OM EEN BEPAALD PERCENTAGE VAN DE OPBRENGSTEN UIT HUN ZORGPOLISSEN TE INVESTEREN IN DE ZORG EN HET ZORG MAG WORDEN GENOEMD (Uiteindelijk bepaalt de overheid ook wanneer een produkt bijvoorbeeld jam of confiture mag worden genoemd).

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s