Het gebroken-hart-syndroom

In 2016 publiceerde ik onderstaand blog. Naar aanleiding van het overlijden van Debbie Reynolds, aan het gebroken hart syndroom, na de dood van haar dochter, Carrie Fisher, de dag ervoor, vond ik het toepasselijk om het blog nogmaals onder de aandacht te brengen naar aanleiding van het volgende bericht afgelopen vrijdag over de vader van de verongelukte voetballer Sala:

Enige tijd geleden publiceerde een Amerikaanse arts over het gebroken-hart-syndroom. Een situatie waarin iemand uit puur (liefdes-)verdriet komt te overlijden. Voorbeelden te over, maar zuiver wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog steeds. En toch heb je soms zo’n verhaal. Zo woonden er in Noord-Groningen twee broers en hun zus, alledrie op een respectabele leeftijd, die hun leven lang samen op de boerderij van hun ouders bleven wonen en alledrie binnen 5 dagen na elkaar stierven. De eerste door een hartstilstand, de andere twee uit puur verdriet kort na elkaar. En dan dit verhaal in de NRC.


Bron: NRC (Annemarie Haverkamp)

Bor Verkroost leed aan een pijnlijke huidziekte (Epidermolysis Bullosa) en trad daarmee in de publiciteit door zijn optredens in onder meer RTL Late Night op RTL4, gepresenteerd door Humberto Tan. Bor had zijn euthanasieverklaring wereldkundig gemaakt door deze op Facebook te zetten. Nederland leefde, via het programma van Humberto Tan, met Bor mee en was getuige van het lichamelijke verval van Bor. Regelmatig zat hij bij Tan aan tafel en was de kijker getuige van wat zijn ziekte met hem deed. Met name lichamelijk, want Bor toonde zich strijdbaar tegen zijn ziekte en voor zijn bestaan. Nederland was er ook getuige van dat hij zijn overlijden uitstelde, omdat hij verliefd was en de liefde wilde vieren. Maar uiteindelijk overleed Bor op 25 juni 2016. Zijn laatste wens: uitgestrooid worden in Rome over het Forum Romanum. Zijn moeder, Catharina Fredriks (1947-2016), overleed twee weken nadat ze in Rome de as had uitgestrooid van haar zoon.

De NRC: “(…) Op 25 juni van dit jaar stierf haar zoon. De cirkel was rond, zei Catharina Fredriks tijdens de afscheidsdienst in kunstenaarskolonie Ruigoord vijf dagen later. Ze vertelde hoe ze voor hem had gezongen bij zijn inslapen – hetzelfde liedje dat ze altijd zong toen hij een baby was.
Terwijl zij de volle kerk toesprak, lag Bor opgebaard voor haar. 38 Jaar lang waren de twee nooit ver van elkaar verwijderd.
Bij zijn geboorte in 1978 vertelden de artsen Catharina dat haar zoon hooguit drie weken te leven had. Hij was ter wereld gekomen met de verschrikkelijke huidziekte Epidermolysis Bullosa (EB). ‘Ik viel uit elkaar’, verhaalde Bor over zijn geboorte in NRC. Zijn huid liet meteen na de bevalling los. Patiënten met EB krijgen blaren door de minste wrijving. De ziekte is uitermate pijnlijk.
Drie maanden bleef baby Bor in het ziekenhuis. Maar overlijden deed hij niet. Toen Catharina werd geadviseerd haar kind te laten opgroeien in een verpleeghuis, piekerde ze daar niet over. Ze was vastberaden haar zoon een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Zij was het die zijn verbanden verwisselde, de wonden verzorgde en het ingezwachtelde ventje gewoon mee op vakantie naar de Sahara nam als ze daar zin in had. De vader van Bor speelde geen rol in de opvoeding, al vroeg had hij het gezin verlaten. (…) Intussen gaf haar enige kind, dat inmiddels op zichzelf woonde in Amsterdam, de ziekte EB bekendheid. In kranten en op tv vertelde hij over pijn, eenzaamheid, aftakeling en zijn behoefde aan liefde. Eind 2013 zette hij zijn euthanasieverklaring op Facebook om er zeker van te zijn dat geen arts zijn wens ooit in twijfel zou kunnen trekken.
Voor Catharina was die euthanasie geen gemakkelijk thema. Bracht Bor het ter sprake, dan kon zij hem aanhoren om vervolgens op te merken dat de koffiepads op waren en ze beter naar de Makro konden rijden. In 2014 vierde hij te midden van vrienden en familie zijn 36ste verjaardag. In een korte speech zei hij dat zijn laatste jaar waarschijnlijk was aangebroken. Als reactie daarop zette Catharina het lied ‘Lang zal hij leven’ in.
Haar man Pieter Wentzel, een vader van vijf kinderen met wie ze in 1999 was getrouwd, zegt: ‘Ik ben er altijd bang voor geweest wat er met Catharina zou gebeuren als Bor er niet meer was. Ze was introvert. Over diepere gevoelens sprak ze niet. Alleen aan haar lichaamstaal kon je aflezen dat er veel in haar omging. (…)”

Aan de laatste wens van Bor werd op 30 oktober gehoor gegeven. Zijn moeder organiseerde een korte ceremonie voorafgaand aan het uitstrooien van Bors as. Vrienden en familieleden waren erbij aanwezig en waren zich ervan bewust dat het uitstrooien van de as streng verboden was. Maar zij waren allen ervan overtuigd dat zij dit voor Bor dienden te doen. Vervolgens betraden ze het Forum Romanum. In hun jaszakken had een ieder een aantal busjes met de as van Bor.

Na het uitstrooien ging het leven in Nederland gewoon verder. Catharina bleef zich inzetten voor een stichting die zich bezig houdt met EB.
“Op de ochtend van dinsdag 15 november lag Catharina Fredriks ’s ochtends dood in het echtelijk bed. Ze was overleden aan een acute hartstilstand, concludeerde de huisarts. Hij noemde het ‘een gebroken hart’.”
Kenmerkend voor het gebroken-hart-syndroom is de acute dood. Voor zover beschreven is dit zelf hét kenmerk van dit syndroom. In de literatuur wordt het omschreven als: Wie sterft aan een zogeheten ‘broken heart syndrome’, sterft direct. En wel aan een te grote hoeveelheid adrenaline en noradrenaline in het bloed,. Sommige harten kunnen dat niet verdragen. Adrenaline en noradrenaline zijn zogenaamde overlevingshormonen en zorgen er in de regel voor dat het lichaam, in geval van acuut gevaar, optimaal reageert op de situatie. Het fight-flight-mechanisme. Maar, wanneer er teveel hormonen vrijkomen, kan dit fataal zijn. Met name de enorme toename van de hartfunctie (hogere hartslag) en de stijging van de bloeddruk spelen daarin een rol. Bij het gebroken-hart-syndroom zou daar de oorzaak in moeten worden gezocht.

Of het nu wel of niet wetenschappelijk is bewezen, dat maakt niets uit. Dat het zou kunnen voorkomen, wordt in vele voorbeelden beschreven. Romy Schneider, Maria Callas en Catharina Fredriks zouden tot de doden behoren die vanwege intens liefdesverdriet zijn overleden. En hoeveel mensen zijn er niet die geliefden-van-elkaar hebben gekend die zeer kort na elkaar zijn overleden?

Zo verscheen op donderdag 29 december 2016 onderstaand teletekstbericht: een duidelijk voorbeeld van het gebroken-hart syndroom. Ik wil het u niet onthouden.
Copyright©oncies 2016/2019

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Afscheid, Alledaags, dood, Gebroken-hart syndroom, Liefdesverdriet, Ouderen, Ouders, Overlijden, Rouwen, Rouwproces, Sterven, stress, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s