Blijft een samenlevingsovereenkomst geldig als je partner vreemdgaat?

Nou, dat is helemaal afhankelijk van wat u in de overeenkomst hebt opgenomen én met welke intentie u hem heeft opgesteld. Een voorbeeld: Stelt u zich eens voor. U heeft een affectieve relatie en heeft eerder oogluikend toegestaan dat uw partner vreemd gaat. U heeft samen een samenlevingsovereenkomst opgesteld, waarin vooral financiële afspraken zijn opgenomen, op basis van vergaande afspraken zelfs, en dan….gaat uw partner opnieuw een relatie aan met degene die eerder de relatie al onder druk heeft gezet. Een stel procedeerde hierover door tot aan de Hoge Raad.

De laatste weken hebben zich een aantal stellen gemeld die uit elkaar wilden of in relatietherapie. Breekpunt bij de stellen die wilden scheiden was de samenlevingsovereenkomst, want hoe verdeel je nu de spullen en het (gezamenlijk) gekochte huis? Dit blog geeft antwoord op hun vragen.


  • De Hoge Raad

Stelt u zich eens voor: u woont al een tijdje samen en uw partner en u willen alles via de notaris goed regelen. Wat u echter niet weet, is dat uw partner een dubbel leven leidt en er een minnaar (of minnares) op na wordt gehouden. Bent u dan aan de samenlevingsovereenkomst gebonden?
Over deze situatie werd in 2014 door de Hoge Raad, onze hoogste rechterlijke instantie, geoordeeld.

Wat is er in deze casus aan de hand? Een man en een vrouw wonen al 25 jaar met elkaar samen in de woning van de man, en hebben samen 3 kinderen. Ze hebben geen open relatie maar zowel de man als de vrouw geven toe wel eens te zijn vreemd gegaan. Nadat de relatie van de vrouw en haar minnaar is verbroken besluiten de man en de vrouw in 2004 hun leven te beteren. Na veel met elkaar gepraat te hebben, besluiten ze om toch samen verder te gaan.

Niet lang daarna gaan zij een samenlevingsovereenkomst aan waarin ze onder andere afspreken dat ze hun inkomens willen delen, ook als ze ooit uit elkaar gaan, en dat de vrouw op dat moment ook recht zal hebben op de helft van de overwaarde van de woning van de man. Als het de man in 2007 duidelijk is geworden dat de relatie tussen de vrouw en haar minnaar helemaal niet over is, maar waarschijnlijk kort na de beëindiging weer is hervat, wordt de samenleving tussen de man en de vrouw alsnog verbroken. De man vordert bij de rechtbank vernietiging van de samenlevingsovereenkomst op grond van dwaling: hij stelt dat hij natuurlijk nooit deze samenlevingsovereenkomst met de vrouw zou zijn aangegaan als hij zou hebben geweten dat zij op dat moment toch een minnaar had of er een zou krijgen op enig moment na het ondertekenen van de overeenkomst.

De Hoge Raad maakt hier in zijn uitspraak twee belangrijke opmerkingen over.

  1. Aan de ene kant zijn partners niet verplicht elkaar te informeren over hun (geheime) liefdesleven.
  2. Maar de financiële afspraken in een samenlevingsovereenkomst kunnen soms toch vervallen.

Zo een situatie doet zich volgens de Hoge Raad nu voor. De man kan aantonen dat zijn vrouw en hij hebben afgesproken niet meer vreemd te zullen gaan én dat hij de samenlevingsovereenkomst niet zou zijn aangegaan als hij zou hebben geweten dat zijn vrouw ten tijde van het sluiten van de samenlevingsovereenkomst dit toch zou hebben gedaan. Voor de vrouw pakt het dus zuur uit: naar de helft van de overwaarde van de woning kan ze mooi fluiten.

  • Alleen bijzondere omstandigheden

U kunt zich voorstellen dat de rechter alleen in bijzondere omstandigheden een samenlevingsovereenkomst zal vernietigen. In dit geval heeft de man (gelukkig voor hem) voldoende aanvullend bewijs om aan te tonen dat getrouwheid voor hem een belangrijke voorwaarde voor het sluiten van de samenlevingsovereenkomst is.


  • U kunt naar de rechter stappen, maar er ook samen een oplossing voor vinden

U kunt voorkomen dat een kwestie als deze onder de rechter komt.

  1. U kunt, naast een notaris, met een MfN-Register Familiemediator om tafel gaan zitten. Ondanks dat het hier om een samenlevingsovereenkomst gaat en niet om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, is het mogelijk om samen tot een redelijke en billijke oplossing te komen. U kunt met elkaar, in de geest van de overeenkomst, tot andere afspraken of een gewijzigde overeenkomst komen. Bij de mediator kunt u met elkaar een passende oplossing vinden, die voldoet aan de wensen van beide partijen en waarover u het samen eens bent geworden. Dit bevordert de onderlinge relatie en is tevens in het belang van het welzijn van uw kinderen.
  2. De kinderen zijn in deze casus volledig over het hoofd gezien en hebben ongetwijfeld erg veel last (gehad) van hetgeen zich tussen hun ouders heeft voorgedaan. Ouders hebben toch niet de intentie om met elkaar in een strijd verwikkeld te raken, die ten koste gaat van het welzijn van hun kinderen? Met een MfN-Register Mediator kunt u samen een ouderschapsplan opstellen dat voldoet aan alle gangbare eisen.
  3. Naast een mediation, kunt u bij mij zelfs nagaan wat de toekomstmogelijkheden van de relatie zijn door in Relatiebemiddeling te stappen. Uiteindelijk zou het maar zo kunnen zijn, dat uw partner vreemd is gegaan omdat u daartoe aanleiding heeft gegeven vanwege uw invulling van de relatie. Hetgeen niet wil zeggen dat u schuldig of verantwoordelijk bent voor het gedrag van uw partner.


En….ook bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is het van belang dat u zich het volgende eerst goed realiseert: Bezint eer gij begint.


N.B. Een MfN-Register Mediator is een officieel erkende mediator, die voldoet aan hoge en strenge beroepseisen (competenties) en gekwalificeerd is als een bevoegde en bekwame professional.

Wist u dat u een in een ‘maatwerk-samenlevingscontract’ ook de voor u belangrijke overwegingen kunt opnemen? Dit is wel zo handig als het uiteindelijk juridisch getouwtrek wordt. Een in samenlevingsovereenkomsten gespecialiseerde notaris kan u hierbij van dienst zijn.


Copyright©oncies 2017/2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Bemiddeling, Juridisch, kinderbelangen, Mediation, publicaties, scheiding, Spraakmakend, Uncategorized, vechtscheiding en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s