Mediationinterventies en relatietherapie op basis van TA- en Behaviorisme-competenties

Tijdens een Mediationcongres van een paar jaar geleden stonden onder meer deze twee stromingen in de psychologie centraal. En laten dat nu net de stromingen zijn waarin ik gespecialiseerd ben en welke ik zeer bewust hanteer, als basisvaardigheden in mijn interventies, tijdens mijn werk als mediator én als relatietherapeut. Al meer dan 50 jaar heb ik ervaring in het leven en werken vanuit deze gedachtengang.
En nu gebruik ik de interventies om het proces in positieve zin te kunnen beïnvloeden en te kunnen bijdragen tot het bereiken van akkoorden en overeenstemmingen. En het werkt!

  • Psychologie

Even kort, concies, een uitleg over de basisgedachten achter psychologie.
Psychologie is de leer van het menselijk gedrag. Psychologie tracht het gedrag te verklaren aan de hand van de persoonlijke ontwikkeling- en de algemene (sociale) ontwikkeling van de mens. De mens in zijn omgeving.
Natuurlijk zit ik niet als psycholoog in mediations te werken. Ik ben in de eerste plaats mediator. Hebben cliënten psychische nood, dan beperk ik mij tot het attenderen op de mogelijkheden om, buiten de mediation om, ondersteuning te zoeken (via de huisarts).
Nee, de inzichten in het menselijke gedrag dragen bij in de interventies die ik toepas om cliënten te ondersteunen in het oplossen van de onderhavige kwestie.

  • Transactionele Analyse (TA)

Uit de TA (Berne) gebruik ik soms de theorie van het levensscript, om tot inzichten te komen die uitleg geven op vragen die gesteld worden waarom cliënten doen wat zij doen. Door mijn studie en deze theorie toe te passen binnen psychiatrische settings ben ik hierin competent geworden en pas ik het vaak toe.
• In de TA wordt er vanuit gegaan dat mensen gedurende hun leven, vanaf de geboorte, (onbewuste) keuzes maken in hoe zij wel of niet willen acteren in het leven, en wat zij wel of niet daarin prettig vinden. Deze keuzes maken deel uit van het levensscript en vormen uiteindelijk de persoonlijkheidsstructuur van het individu.
• Naast het levensscript maakt ik gebruik van het model van de basisposities. Dit model omvat de volgende 3 posities:
~ O = ouder
~ V = volwassene
~ K = kind
Dit model gebruik ik met name wanneer ik communicatiepatronen inzichtelijk wil maken.
• Tot slot maak ik gebruik van de dramadriehoek. De dramadriehoek geeft inzicht in conflictsituaties. Cliënten kunnen dan inzicht krijgen in de wijze waarop zij zich doorgaans manifesteren in een conflict. Dan gaat het om de posities:
~ Aanklager,
~ Slachtoffer en
~ Redder.
De informatie draagt bij tot het verbeteren van de communicatie en omgang.

  • Behaviorisme

Behaviorisme is een gedragswetenschappelijke benadering waarin Pavlov en Skinner een theoretisch kader hebben opgesteld; de verhoudingen tussen ongewenst- en gewenst gedrag. Van negeren tot bekrachtigen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Pavlov-reactie en van klassieke en operante conditionering.
De kennis over deze stroming heb ik opgedaan tijdens het opzetten van twee behandelcentra voor psychiatrische patiënten met ernstige, destructieve gedragsstoornissen.
Tijdens mediation gebruik ik deze gedragsleer niet zo heel erg vaak. Alleen wanneer cliënten kenbaar maken dat zij het moeilijk vinden om met het ongewenste gedrag van hun partner om te gaan, stel ik vragen die deze cliënten inzicht kunnen geven in hoe zij hiermee zouden kunnen omgaan, zonder tot een therapeutische setting over te gaan.Als degene, die het ongewenste gedrag toont, daar iets aan wenst te doen, stel ik vragen die ertoe leiden dat deze cliënt tot het inzicht komt om daarmee naar zijn/haar huisarts te gaan.

Interventies vanuit de Transactionele Analyse en de gedragstherapie dragen bij tot wederzijds begrip en acceptatie van gedrag dat anders is dan dat van henzelf.
Bovendien draagt het bij tot betere communicatie, geweldloos communiceren en inzicht in non-verbale communicatie(-patronen).
Goede communicatie en bereidheid om het gedrag van elkaar te begrijpen tijdens de mediation (of de relatietherapie) helpt cliënten bij het komen tot overeenstemmingen die door beiden gedragen worden.
In mijn beleving draag ik adequaat bij in het communicatieproces dat tussen partijen plaatsvindt en het probleemoplossend vermogen van partijen, kern van de activiteiten tussen partijen, zonder inhoudelijk te interfereren.

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de lasten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in ADHD, Afscheid, Agressie, Alcoholproblemen, Alledaags, Alzheimer, Angst, Anti-sociaal, arbeidsconflict, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbowet, Asperger, ASS, Autisme, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, BJZ, Burenruzie, Co-ouderschap, Collegialiteit, Compensatie, Competenties, Complexe echtscheiding, conflict, Dementie, Diagnose, DSM-5, echtscheiding, Eenoudergezin, Escalatie, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geweld, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huntington, Huwelijk, Informatief, Inspanningsverplichting, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, kinderbelangen, Kinderen, Kindermisbruik, Kindgebonden budget, lijfstraffen, Maagdelijkheid, maatwerk, Machtsmisbruik, Mediation, Ontslag, Ontspanning, Oorlog, Oorlogsgeweld, Ouderen, Ouders, ouderschapsplan, Overgang, Pedofilie, pesten, Principieel onderhandelen, Puberteit, publicaties, Relatiebemiddeling, Repressie, Respect, Rouwen, Rouwproces, Rugzakje, Samengesteld gezin, scheiding, Schrikbewind, Seks, Seksueel misbruik, Shari'a, Slaapritme, Slapen, Spraakmakend, Standpunten, Terreur, Trouwen, Uncategorized, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verslaving, Voortplanting, vreemdgaan, Waarden en normen, Wanprestatie, Werkgever, Werknemer, Zekerheid, Zwangerschap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s