Het is niet voldoende aangetoond, maar dat neemt de verdenking niet weg. Een bizar verhaal?

Eerder deze week heb ik aandacht besteed aan de discriminatie van medemensen. Als voorbeeld heb ik een column geciteerd waarin twee transgenders hun bestaansrecht aan de orde stelden. Vandaag staat de transgender/de genderidentiteit opnieuw centraal in mijn blog. Maar deze keer naar aanleiding van een zorgwekkend artikel op Telegraaf.nl. Althans, ik vind het zorgwekkend. Waarom? Lees dan dit blog en vorm uw eigen mening.

*

[BEGIN CITAAT]

Een driejarig Engels jongetje is een geslachtsoperatie ondergaan, enkele maanden nadat hij geadopteerd was door een koppel wiens zoon ook van geslacht veranderd is. Dat gebeurde op zevenjarige leeftijd. Er waren twijfels over de ouders, zo moesten ze voor de rechtbank verschijnen op verdenking van manipulatie van de kinderen. De rechter achtte dit echter ongegrond, meldt de Daily Mail.

GENDERIDENTITEIT

De biologische zoon van het koppel koos er op zevenjarige leeftijd voor om als meisje door het leven te gaan. Een ander, derde kind, verbleef een tijdje bij het koppel en worstelde daarna ook met de genderidentiteit. Daarom werd er een onderzoek gestart, om te kijken of de kinderen niet gemanipuleerd werden door de ouders.

Het driejarige jongetje bleek namelijk meermaals in meisjeskleren naar school te gaan, zelfs nadat de school de ouders nadrukkelijk had gevraagd dat niet meer te doen.

Op basis van rapporten van gender-experts oordeelde de rechter dat de ouders geen bedreiging vormen voor de mentale gezondheid van de kinderen en dat ze in staat zijn voor de kinderen te zorgen. Daarnaast concludeerde hij dat beide kinderen geen significante emotionele schade hebben opgelopen door de transitie op zo’n jonge leeftijd, en dat niks erop wijst dat ze er in de toekomst last van zullen hebben.

VROEGE LEEFTIJD

Bernadette Wren, klinisch psychologe van de Britse National Health Service, is het niet eens met het oordeel van de rechter. Zo stelt zij dat jonge kinderen (onder de tien) volledig gesteund moeten worden bij hun gendervoorkeuren, maar dat ze „geen volledige legale, sociale en biologische transitie naar een ander geslacht kunnen ondergaan.”

Eerder stond in dit artikel dat het driejarig kind een geslachtsoperatie had ondergaan, dit bleek echter onjuist.

[EINDE CITAAT]

*

Laat ik in eerste instantie ingaan op de bevindingen van de gender-experts. Deze hebben blijkbaar geconcludeerd dat de ‘ouders’ geen bedreiging vormen voor de mentale gezondheid van de kinderen. Er wordt echter niet geduid om wat voor een soort van mentale bedreiging het hier gaat. Het feit dat er dan toch onderzocht zou zijn of de kinderen significante emotionele schade hebben opgelopen, kan mijns inziens in deze fase van de ontwikkeling niet worden gemeten. Bovendien kan emotionele schade zich in een grote verscheidenheid aan uitingsvormen manifesteren. De ‘ouders’ zouden goed in staat zijn voor de kinderen te zorgen. Ook hier is niet nader onderzocht en toegelicht wat er wordt verstaan onder het verlenen van zorg. Een rechter die oordeelt op een zo zwak opgebouwd en onderbouwd onderzoek, heeft blijkbaar niet in de gaten dat het hier om kinderen gaat die op zeer jonge leeftijd een levensbepalende ingreep hebben ondergaan. Bovendien ontbreekt er een onderzoek naar de mentale gesteldheid van de ‘ouders’.

Bovendien: een gendertransitie op zeer jonge leeftijd is een ingreep op een lichaam dat nog lang niet volgroeid is. Of de kinderen in dit voorbeeld daadwerkelijk ‘in een verkeerd lichaam hebben gezeten’ is niet the issue. Het gaat om de anatomische, fysiologische, sociale en psychologische gevolgen van deze ingreep. De ‘ouders’ in dit voorbeeld staan wat mij betreft wel ter discussie en een diepgaander onderzoek zou gewenst zijn geweest.

*

Gendertransitie bij mensen bij met problemen ten aanzien van hun genderidentiteit wordt op deze manier weer in een slecht daglicht gezet. En dat terwijl de mannen en vrouwen die hiermee worstelen al amper serieus genomen worden (René van der Gijp als Renate van der Gijp is daarvan een pijnlijk voorbeeld). Hun levensbepalende transitie, waarin zij zichzelf kunnen worden, heeft al zoveel voeten in aarde. Het hele traject, de gesprekken met psychiaters, psychologen, gespecialiseerde chirurgen én iedereen in hun sociale en economische netwerken, vraagt al zoveel van hen.

Transgenders zijn geen gemanipuleerde kinderen. Transgenders zijn geen geesteszieken. Transgenders hebben geen ziekte. Transgenders zijn niet de produkten van foute ouders. Transgenders zijn mannen en vrouwen.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s