Zwijgen vanwege het beroepsgeheim? De grootste onzin die kan worden aangehaald!

Het AD (online) bracht zaterdag 25 mei jl. een bericht naar voren waarin werd gemeld dat medewerkers van de GGZ-kliniek Mondriaan in Maastricht hun verdenking over de betrokkenheid van Thijs H. hadden verzwegen vanwege hun beroepsgeheim. Het AD bracht dit als volgt:

[BEGIN CITAAT]

Medewerkers van een GGZ-kliniek in Maastricht verzwegen hun verdenking over drievoudig moordverdachte Thijs H. vanwege het medisch beroepsgeheim, meldt het AD zaterdag op basis van anonieme bronnen.

De 27-jarige H. meldde zich op maandag 6 mei zelf bij de Mondriaan-kliniek en werd opgenomen op de gesloten afdeling. De volgende ochtend vertrok hij. Omdat hij zich vrijwillig had laten opnemen, kon de kliniek dat niet verhinderen. Volgens de krant vertelde hij aan medewerkers dat hij naar de Brunsummerheide zou gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan dat hij later op die dinsdag rond het middaguur twee willekeurige passanten die daar met hun honden liepen doodstak. De slachtoffers waren een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man, beiden uit Heerlen. Zij kenden elkaar niet.

Toen H. later op de middag terugkeerde bij de kliniek in Maastricht, was het nieuws over de twee gedode wandelaars via de media bekend geworden. Ingewijden zeggen tegen het AD dat ze meteen het vermoeden hadden dat H. betrokken was bij hun dood. Een van de bronnen meldt dat H. bloed op zijn kleren had.

De medewerkers vonden dat zij vanwege het medisch beroepsgeheim hun verdenkingen niet konden doorgeven aan de politie. Toen H. woensdagochtend weer vertrok en daarbij het brandalarm in de kliniek liet afgaan, werd besloten toch de politie in te lichten.

H. werd na melding kliniek opgepakt

H. kwam pas door die melding bij de politie in beeld als verdachte. Hij werd uiteindelijk gearresteerd in Margraten. H. wordt ook verdacht van het ombrengen van een 56-jarige vrouw uit Den Haag op zaterdag 4 mei. Zijn voorarrest werd afgelopen vrijdag met drie maanden verlengd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft informatie opgevraagd bij de Mondriaan-kliniek. Mondriaan, het OM en de advocaat van H. wilden niet reageren op vragen van het AD.

[EINDE CITAAT]

*

Ik heb bijna 25 jaar lesgegeven in het gezondheidszorgonderwijs. Ik heb veel verzorgenden en verpleegkundigen opgeleid, onder meer met betrekking tot de juridische aspecten. Incidenteel heb ik trainingen gegeven aan artsen. En als er ergens aandacht aan is besteed, dan is dat wel aan het beroepsgeheim en de grenzen daarvan. Sterker nog, er is expliciet elke keer aandacht besteed aan het moment dat een verzorgende, verpleegkundige of arts juist een meldingsplicht heeft.

Kijk, artsen behoren tot de beroepsbeoefenaren die verschoningsrecht hebben wanneer zij gedaagd worden als getuige in een rechtszaak. Verzorgende en verpleegkundigen hebben dat niet. Maar daar gaat het niet om in deze casus. Hier gaat het om het melden van een misdrijf. Een meervoudige moord, of tenminste een gerede kans dat de patiënt de dader hiervan is. In dit soort zaken hoeft (en mag) iemand een melding niet onthouden op basis van het beroepsgeheim. En dus is de uitspraak dat men het misdrijf niet heeft kunnen melden vanwege het beroepsgeheim een drogreden.

*

Als mediator (en relatietherapeut) kom ik met mijn cliënten een geheimhouding overeen. Dat staat ook zwart-op-wit in de overeenkomst die ik samen met mijn cliënten onderteken. Maar hoe belangrijk de geheimhoudingsplicht ook is, als ik mij hier niet aan houdt ben ik zelfs klachtwaardig volgens het tuchtrecht, ik blijf niet verschoond van mijn plicht om misdrijven (zoals bijvoorbeeld moord, kindermishandeling en fraude) te melden bij justitie, de kinderbescherming of de belastingdienst. Wat ik dan wel eerst doe is mijn cliënten daarover informeren. Ik vind dat wel zo netjes.

*

Een beroep doen op het beroepsgeheim heeft weldegelijk zijn grenzen. Het verontschuldigen van de gemaakte fout door zich achter dit beroepsgeheim te verschuilen is zelfs te veroordelen. Wetenschap hebben van een (vermoedelijk) misdrijf dient altijd, al is het maar -in eerste instantie- met een vertrouwenspersoon, te worden gemeld bij de daarvoor bestaande instanties.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s