Registreren van uw “Buitenlandse Huwelijk” (Legalisatie en apostillelanden) -1-

Ik heb dit al eens eerder gepubliceerd. Naar aanleiding van verschillende vragen om informatie gaat deze in de reprise, want menig stel vindt het maar wat romantisch om tijdens hun buitenlandse vakantie te trouwen. Maar dan….

Ik kom het niet zo heel vaak tegen, maar onlangs was het weer eens zover.

Voor de start van een mediation omtrent een ouderschapsplan, bleek dat de ouders nog met elkaar getrouwd waren. Het stel was vorig jaar uit elkaar gegaan en leefden al jaren in de overtuiging dat zij ongehuwd samen hadden gewoond.
Doordat ik een aantal vragen stelde over hun relatie, kwam naar voren dat dit echtpaar in het buitenland was getrouwd. Zij dachten dat dit in Nederland werd gezien als een ongeldig huwelijk.
Niets is minder waar.

 • Geldigheid van een huwelijk
  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een huwelijk dat in het buitenland is gesloten evenzeer een voor en door de wet erkend huwelijk, zoals dat bedoeld is in het personen- en familierecht.
  De wet maakt geen onderscheid in landen waarin de geldigheid van het gesloten huwelijk ter discussie zou kunnen worden gesteld.
 • Zo ontdekte gisteren een echtpaar dat zij voor de Nederlandse wet als gehuwd worden aangemerkt, ook al was dit huwelijk in een Midden-Amerikaans land gesloten.
  Dit huwelijk is net zo wettig erkend als een Marokkaans huwelijk dat in een dorpje is gesloten, maar waarvan geen acte beschikbaar is.
  De Nederlands wet erkent deze huwelijken als waren zij in Nederland gesloten.
  Alleen voor het legalisatie van huwelijken zijn regels opgesteld. De 
  legalisatie die het mogelijk maakt om de buitenlandse huwelijkse akte om te kunnen zetten in een Nederlandse akte.

  Echter, om het huwelijk ook te kunnen laten voldoen aan het Nederlands recht, is het noodzakelijk dit huwelijk in Nederland te laten registreren.

  Daarvoor dient men zich te richten tot de Gemeente Den Haag:
  Als u in het buitenland bent getrouwd en bijvoorbeeld in Alkmaar woont, moet u uw huwelijk in Nederland laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). U regelt dit wanneer u weer terug bent in Nederland. Eén van u beiden gaat daarvoor persoonlijk naar de balie in het gemeentehuis. Voordat u dat kunt doen, dient u na te gaan of het land waarin u bent getrouwd het 
  apostilleverdrag heeft ondertekend en of de huwelijkse akte voldoet aan de legalisatie-eisen.

  De registratie van uw in het buitenland voltrokken huwelijk is een wettelijke verplichting.

  Let op: u moet hiervoor altijd een afspraak maken. Mogelijk dient u een digitaal formulier op de website van uw gemeente in te vullen voordat u de afspraak kunt maken.

  Wat heeft de gemeente van u nodig?
  – de originele huwelijksakte (geen kopie), eventueel met legalisatie.
  Als de akte niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans is, dan moet u een vertaling laten maken door een beëdigd vertaler.
  – een geldig identiteitsbewijs
  Afhankelijk van de verblijfsstatus van u of uw partner in Nederland moet mogelijk ook nog een M46-verklaring worden aangevraagd bij de vreemdelingenpolitie. Nadat die verklaring is afgegeven, kan het huwelijk in Nederland worden ingeschreven.

  Hoe lang duurt het?
  De ambtenaar vertelt u hoe lang het duurt voordat uw huwelijk is ingeschreven. Dit kan per situatie verschillen.

  Wat zijn de kosten?
  Registratie van uw buitenlandse huwelijk is gratis.

  U woont niet in Nederland? 
  Ook als u niet in Nederland woont, kunt u uw buitenlandse huwelijksakte in Nederland laten vastleggen in de registers van de Burgerlijke Stand. Er wordt dan een Nederlandse huwelijksakte opgemaakt. Dit kan als één van u de Nederlandse nationaliteit heeft of erkend vluchteling is. U kunt daarvoor terecht bij de gemeente Den Haag. U kunt dan daar later altijd een volledig afschrift van de Nederlandse huwelijksakte opvragen. De registratie is niet verplicht.

  Informatie van de website van de gemeente Den Haag.

  Als u in het buitenland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heeft u hiervan een buitenlandse akte. Nederlanders kunnen deze akten laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag en op steeds meer plaatsen in hun eigen gemeente.


  Verzoek tot inschrijving buitenlandse akte

  Gebruik het digitale formulier voor het inschrijven van uw buitenlandse akte.
  De benodigde bijlagen kunt u digitaal meesturen. Voor de eerste beoordeling van de afdeling Landelijke Taken is het voldoende om een scan van de originele documenten te maken en die te uploaden. Later in de procedure moet u de originele documenten opsturen.

  Nodig bij het omzetten van de akte
  Let op: hieronder volgt algemene informatie.
  Na ontvangst van het ingevulde formulier neemt een medewerker van afdeling Landelijke Taken contact met u op om te bespreken wat in uw situatie nodig is.

  Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap wilt inschrijven, heeft u de volgende stukken nodig:
  – 
  een afschrift van de buitenlandse huwelijksakte/buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap met een verklaring dat het afschrift gelijk is aan het origineel (gewaarmerkt).
  Het afschrift mag ouder zijn dan 6 maanden. Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
  – 
  een bewijs Nederlanderschap van een of beide partijen.
  Dit is (een kopie van) een identiteitskaart, Nederlands paspoort of een verklaring van (ex)-Nederlanderschap.
  – 
  een kopie paspoort van de partner zonder Nederlandse nationaliteit.
  – 
  een origineel, volledig gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van beide partners.
  Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
  – 
  een ondertekend verzoek tot inschrijving van verzoeker.
  – 
  een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de verzoeker (als dit iemand anders is).

  U krijgt een ontvangstbevestiging als de documenten zijn ontvangen. Zodra de huwelijksakte of akte van geregistreerd partnerschap is ingeschreven, sturen de gemeente Den Haag u alle originele buitenlandse documenten aangetekend terug.

  Let op: Bewaar deze documenten zorgvuldig. U heeft deze originele documenten nodig wanneer u later mocht besluiten te gaan scheiden.

  Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap in Den Haag laat inschrijven, kunt u bij de Haagse burgerlijke stand een recent en geldig afschrift van deze akte opvragen. Als u een afschrift nodig heeft, hoeft u daarvoor niet terug naar het buitenland.

  Voorwaarden
  1) U kunt alleen een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap inschrijven als een van de partners Nederlander is (geweest) of een vluchteling met een Nederlandse verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd (verblijfsdocument III of IV).
  2) De buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap moet volgens plaatselijke voorschriften gemaakt zijn door een bevoegde instantie. Deze instantie mag geen Nederlandse ambassade of consulaat zijn.
  3) Als u in Nederland woont: u heeft de huwelijksakte of de akte van geregistreerd partnerschap laten verwerken in de BRP van de gemeente waar u woont.
  4) Een buitenlandse akte is niet automatisch rechtsgeldig in Nederland. Op 
  rijksoverheid.nl kunt u de lijst met landen raadplegen om te zien welke legalisatie of apostille voor welk land geldt.

  Eisen aan de taal
  Kijk voor de eisen aan de taal waarin de akte is opgesteld bij vertalingen van buitenlandse documenten.

  Kosten
  Aan de inschrijving zijn geen kosten verbonden. De gemeente brengt wel verzendkosten, afschriften, trouwboekjes en internationale uittreksels in rekening.

  Hoe lang duurt het?
  Het inschrijven van een buitenlandse akte duurt ongeveer 3 maanden vanaf het moment dat uw dossier compleet is.

  Wanneer u besluit om buiten Nederland, al dan niet met een Nederlander, in het huwelijk te treden, bedenk dan van teoren aan welke administratieve eisen u dient te voldoen wanneer u terugkeert naar Nederland. U bent verplicht uw huwelijk te laten registreren binnen 6 maanden na de uitgifte van de huwelijksakte, in een erkende vertaling (in geval deze niet in het Nederlands, Duits, Engels, of Frans is opgesteld, bijvoorbeeld).
  Ga van tevoren na of uw huwelijkse akte wordt erkend door de Nederlandse staat en wat u, in geval de akte niet wordt erkend, dient te doen om deze erkenning te verkrijgen voor het kunnen laten legaliseren (apostillestempel halen in het land waar u bent getrouwd, waarover morgen meer informatie in mijn volgende blog).

  Trouwen in het buitenland, in een idyllische oord, het klinkt zo mooi, maar er zitten heel wat haken en ogen aan.
  Wil je later scheiden, en je bent vergeten je buitenlandse huwelijksakte via legalisatie te laten omzetten naar een Nederlandse, en je hebt een apostille nodig gehad om de legalisatie te kunnen laten uitvoeren, dan zul je de echtscheiding moeten laten uitspreken in het land waar je eerder getrouwd bent. Met alle bijbehorende rompslomp.

  AANVULLENDE INFORMATIE
  Vanmiddag contact gehad met de gemeente Den Haag over bovenstaande kwestie.
  Dit echtpaar is, juridisch gezien, alleen gehuwd in het land waarin zij zijn getrouwd. De wet legt hen geen haarbreed in de weg om binnen Nederland als ongehuwd te blijven geregistreerd. Hoewel je verplcht bent het in het buitenland gesloten huwelijk in Nederland te registreren (als beide echtlieden de Nederlandse nationaliteit hebben), kan de Nederlandse staat niets doen wanneer het echtpaar besluit dit niet te doen.

  Copyright©️oncies 2019

  *

  Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

  Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

  Over CONCIES | mediation | relatietherapie

  Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
  Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s