In het artikel (Telegraaf online d.d. 19 mei 2019) wordt gesproken over het onzinnig belasten van het rechtssysteem….

….en daarbij verzaakt het om nader in te gaan op de kosten die een rechtszaak met zich meebrengt. Wat te denken van de overheadkosten bij de rechtbank, de personele kosten van het overige personeel, naast de salariskosten van de griffier, de advocaat en de rechter. En dat voor een in rechte te vorderen bedrag van €0,14.

[BEGIN CITAAT]

Zorgverzekeraar Menzis heeft begin deze maand een verzekerde voor de rechter gesleept, omdat deze polishouder verzuimd had 14 cent te betalen. U leest het goed: de Haagse kantonrechter moest zich serieus buigen over een vordering van €0,14 die AnderZorg (het internetmerk van Menzis) bij de rechtbank had ingediend. De polishouder, die bij de rechtszaak niet is komen opdagen, wordt vervolgens ook nog veroordeeld tot betaling van het bedrag.

De zaak draait om het eigen risico van €329,14 dat de verzekerde over 2018 aan Anderzorg verschuldigd was. De klant betaalde daarvan €329, waardoor er dus nog een rekening van 14 cent open bleef staan. De door Menzis ingeschakelde deurwaarder LAVG gooide hier nog eens €48,40 aan incassokosten bovenop, maar daar trapt kantonrechter mevrouw Derijks niet in. „Gedaagde heeft immers voldaan aan de aanmaning (…) door vóór het uitbrengen van de dagvaarding het overgrote deel van het verschuldigde bedrag te voldoen”, zo luidt het vonnis.

Hoewel de verzekeraar in het gelijk gesteld wordt, krijgt hij nog wel een standje van de rechter. „Ik kan u weliswaar niet het recht ontzeggen om een dergelijk bedrag in rechte te vorderen, maar dat laat onverlet dat het voeren van een gerechtelijke procedure voor de inning van een zeer gering bedrag niet is bedoeld”, sneert mevrouw Derijks in haar uitspraak.

Eerder €0,08

Menzis-topman Ruben Wenselaar uitte begin dit jaar nog kritiek op het zittende kabinet Rutte III, omdat het te weinig zou doen om de alsmaar stijgende zorgkosten binnen te perken te houden. „Het kan echt efficiënter, en daar hoeft niemand onder te lijden”, aldus Wenselaar. Kennelijk beschouwt Wenselaar het voeren van een rechtszaak over 14 cent een efficiënte besteding van zorgpremies.

Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl werkt dagelijks met het opeisen van openstaande rekeningen en spreekt schande van de procedure die Menzis gestart is. „Dit neigt naar misbruik van recht. Het rechtssysteem is niet bedoeld om zaken met zo’n gering financieel belang te behandelen. Hiervoor moet een rechter, een griffier en overige medewerkers komen opdraven en dat terwijl het rechtssysteem al overbelast is.”

De rechtszaak van Menzis doet overigens sterk denken aan de procedure die internetbedrijf Mijndomein vorig jaar voerde om een openstaande rekening van €0,08 geïnd te krijgen. Ook daarvoor werd de Groningse gerechtsdeurwaarder LAVG ingeschakeld.

[EINDE CITAAT]

Zorgverzekeraars maken miljarden winst en het valt te begrijpen dat zij achterstallige betalingen in rechte vorderen, want voor je het weet betaalt iedereen €0,14 minder dan dat men zou moeten betalen. Grapje…. Voor Menzis in ieder geval niet. €0,14 inleveren op die miljarden…..dat is een rib uit hun lijf.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s