Partner tien jaar ouder? Dan is de kans op een scheiding een stuk groter!

Pas geleden was het in het nieuws. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat ‘naarmate het leeftijdsverschil tussen partners toeneemt de kans op het slagen van de relatie afneemt’. Grappig is dat het percentage, volgens de onderzoekers wel op kan lopen tot 1 op de 3 relaties. Wat de onderzoekers niet melden is dat het aantal koppels dat in Nederland uit elkaar gaat ook één op de drie is. Tijd om het verhaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek er maar even bij te pakken.

Het CBS rapporteert:

Meer dan vijf jaar leeftijdsverschil met je partner? Dan verkeer je in de gevarenzone, want de kans is een stuk groter dat je uit elkaar gaat dan bij stellen die ongeveer even oud zijn. Bij meer dan tien jaar verschil heeft zelfs meer dan een derde van de stellen in Nederland na 12 jaar een punt achter de relatie gezet.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle Nederlandse stellen (zowel gehuwd als ongehuwd) die in 2003 gingen samenwonen, is bij het CBS bekend of ze nog bij elkaar zijn of niet. ,,Het gaat om bijna 87.000 stellen, we hebben twaalf jaar lang informatie vergaard over deze groep’’, vertelt CBS-onderzoeker Tanja Traag. Ze benadrukt dat de waarom-vraag niet in dit onderzoek is meegenomen.

*

Klein leeftijdsverschil

Een van de belangrijkste constateringen uit het langdurige onderzoek is dus dat samenwoners met een klein leeftijdsverschil een grotere kans hebben om bij elkaar te blijven, dan stellen die meer in leeftijd schelen. Van de stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was na twaalf jaar 25 procent uit elkaar. Stellen die tot vijf jaar in leeftijd verschillen, gingen nauwelijks vaker uit elkaar. Maar is het verschil vijf tot tien jaar, dan is het risico op een scheiding 30 procent. Bij een nog groter leeftijdsverschil neemt het risico op scheiding verder toe. 

Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw. Van de stellen waarvan de man vijf tot tien jaar ouder was dan de vrouw, was na twaalf jaar 29 procent uit elkaar. Als de vrouw vijf tot tien jaar ouder was, was de scheidingskans 32 procent.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat stellen die al op jonge leeftijd gingen samenwonen, het vaak niet twaalf jaar met elkaar uithielden. ,,Van de stellen waarvan de vrouw bij het begin van de samenwoonrelatie 18 tot 20 jaar was, was bijna de helft na twaalf jaar uit elkaar. Waar dat aan ligt? Die vraag hebben we niet meegenomen in het onderzoek, maar wat wellicht meespeelt is dat mensen die ouder zijn en ook meer opleiding hebben genoten, selectiever zijn bij het uitzoeken van hun partner. Dit leidt vaker tot stabielere relaties’’, aldus Traag. 

Ook het onderwijsniveau speelt volgens het CBS een rol bij de duurzaamheid van relaties. De kans dat samenwonende stellen elkaar niet meer hoeven, is het kleinst als beide partners hoogopgeleid zijn. Van de in 2003 gevormde stellen waarvan beide partners een hbo- of universitaire opleiding hadden, was na twaalf jaar 19 procent uit elkaar. Het verschil met stellen met twee niet-hoogopgeleide partners is groot; van hen was 31 procent na twaalf jaar niet meer samen. 

Volgens Traag speelt het onderwijsniveau dus een belangrijke rol bij een stabiele relatie. ,,Inmiddels verlaagt niet alleen een hoog onderwijsniveau van de man, maar ook dat van de vrouw de kans op een scheiding. Hoogopgeleide vrouwen scheidden voorheen juist vaker dan niet-hoogopgeleide seksegenoten.’’

*

Vorige eeuw

In de tweede helft van de vorige eeuw was de situatie volgens Traag wezenlijk anders dan nu. ,,Toen werd de stabiliteit van huwelijken in ons land bevorderd door een hoog onderwijsniveau van de man, maar werden huwelijken juist minder stabiel als de vrouw goed was opgeleid. Deze huwelijken eindigden het vaakst in een scheiding. De kwetsbaarheid van deze relaties werd toegeschreven aan het feit dat deze huwelijken weinig voorkwamen en indruisten tegen de heersende sociale norm van het traditionele kostwinnersmodel. Die tijd is, zo blijkt uit onze gegevens, echt verleden tijd.’’

Naast leeftijdsverschil, jonge leeftijd bij het begin van het samenwonen en het onderwijsniveau, spelen meer factoren een rol in de kans dat stellen uit elkaar gaan. ,,Ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt voor stellen waarvan de ouders ook zijn gescheiden, als er kinderen zijn uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties op het gebied van migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren en als het stel een laag inkomen heeft.’’

*

Tot zover het verslag van het CBS. Het CBS geeft aan het begin van het verslag aan alleen naar de cijfers te hebben gekeken en niet naar de redenen om uit elkaar te gaan. Om vervolgens toch terug te komen op een aantal mogelijke oorzaken. Het enige dat, naar mijn mening, uit de cijfers kan worden opgemaakt is dat het leeftijdsverschil op jongere leeftijd meer van invloed kan zijn dan op oudere leeftijd. Maar dat zie ik niet in de cijfers terug.

Wat ik niet kan opmaken uit het verslag zijn de parameters met betrekking tot de omvang van de leeftijdsgroepen. Bij oeveel procent van de 87.000 is het leeftijdsverschil nihil en bij hoeveel procent is dat leeftijdsverschil 10 of meer jaren? Bovendien kan ik niet uit het onderzoek opmaken of er sprake is van 10 jaar leeftijdsverschil onder jong volwassen-, volwassen- of hoog-behaarde partners. Al met al blijven er eerder meer vragen over, dan dat het onderzoek overtuigende bewijzen aanvoert voor de stellingname (zoals die door de verschillende media zijn gepubliceerd).

*

Als (echt-)scheidingsmediator én relatietherapeut zie ik wel een aantal interessant significante parameters voor wat betreft afnames en toenames van de duurzaamheid van relaties:

 • Het aandeel van jonge stellen (20-35 jarigen) dat kiest voor relatietherapie is, in het aantal relatietherapiën dat ik per jaar uitvoer, in de afgelopen 10 jaar van 12,5 naar 60 procent gestegen.
 • Steeds meer jonge stellen (20 tot 35 jarigen) kiezen voor relatietherapie om de toekomst van hun relatie meer veilig te stellen ‘om de relatie’, ongeacht of er nu wel of geen kinderen bij zijn betrokken.
 • Daar waar ouderen voor relatietherapie gaan, kiezen zij dat ‘om het -gezamenlijk- verleden’ of, en dat komt significant veel vaker voor, ‘om de kinderen’.
 • Daar waar een groot leeftijdsverschil (meer dan 5 jaar) in het geding is, wordt er meer gesproken over de verschillen in de verwachtingen met betrekking tot de waarden en normen die gelden binnen de relatie en de inbreng van beide partners om hieraan substantieel bij te dragen. En dan blijken kleinere leeftijdsverschillen een voordeel te zijn als het gaat om het kunnen verbinden van de overeenkomsten en het willen overbruggen van de verschillen.
 • Mijn onderzoeksgroep is uiteraard beduidend kleiner dan de groep van het CBS. Te klein om representatief te zijn, maar voor mij voldoende om dit even te melden.
 • *

  Copyright©️oncies 2019

  *

  Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

  Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

  Over CONCIES | mediation | relatietherapie

  Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
  Dit bericht werd geplaatst in Aannames, Affectieve relatie, Afscheid, Alledaags, Balans, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, Christendom, Communicatie, Communicatiestoornis, Complexe scheiding, conflict, Dating, echtscheiding, echtscheidingsmediation, Eigen woning, Ergernissen, Expertise, Familie, Familieconflict, Familieleed, Familiemediation, Frustraties, Gedragsproblemen, Geweld, Gezin, Herstel, Homoseksualiteit, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Islam, kinderbelangen, Kinderen, Koopwoning, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, maatwerk, Narcisme, Normen en waarden, Overtuigingen, Passief geweld, Persoonlijkheidsstoornis, Psychologie, Psychologische ontwikkelijk, Pubers, Relatiebemiddeling, Relatieherstel, Relatieproblemen, Relatietherapie, Religie, Respect, Samengesteld gezin, samenlevingsovereenkomst, samenwonen, Scheiden, scheiding, Schulden, Seks, Sociaal lijden, Sociale media, Spanningen, Spraakmakend, Standpunten, stress, Teleurstelling, Therapie, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verzoendag, Verzoening, Volwassenheid, vreemdgaan, Waarden en normen, Zekerheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s