ADVOCATEN en MEDIATION …? ? HELAAS! vaak een SLECHTE COMBINATIE…😳

Onderstaand artikel uit De Volkskrant van 6 juli jl. was aanleiding tot verschillende reacties in LinkedIn.

Echtscheidingsadvocaat Conchita van Rooij (53): ‘Een echtscheiding gaat over geld, niet in de laatste plaats omdat je alles goed geregeld wil hebben voor de kinderen. Mediators vragen echter vaak: wat heb je nodig om te kunnen leven? Ik vind dat de verkeerde vraag. Je kunt jezelf beter afvragen: waar heb ik récht op? Vervolgens kun je altijd nog besluiten welk bedrag je van de ander eist, maar je moet nooit onderhandelen zonder te weten waar je recht op hebt.

Als mensen bij mij komen, ga ik daarom altijd voor het hoogst mogelijke. Het is me een keer gelukt om aan te tonen dat een cliënt ziek was en daarom langer recht had op alimentatie. Voor een ander heb ik kunnen bewijzen dat ze onbewust benadeeld was in het eerder getekende convenant, waardoor ze recht had op 80 duizend euro extra. Natuurlijk, er zijn bepaalde kaders, maar daarbinnen vallen er punten te winnen. Wie bijvoorbeeld onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd, maakt geen aanspraak op het huis van de ex-partner, maar is dat huis aangeschaft met geld dat tíjdens de relatie is verdiend, dan heb je als ex wél recht op een deel. Rechtvaardigheid is niet mijn drijfveer, dan zou ik mijn cliënten niet goed kunnen bedienen. Als advocaat ben ik ook niet op zoek naar de waarheid, dat doet de rechter; het is aan mij om de feiten zo strategisch mogelijk in te zetten. Of dat niet tot vechtscheidingen leidt? Ik vind het beter als je nu het gevecht aangaat en daarna probeert om weer samen door één deur te kunnen, dan dat je voor de lieve vrede iets tekent waar je na afloop nog jaren spijt van hebt. Dan heb je je leven lang een vechtscheiding en dat is écht niet in het belang van de kinderen.’

*

Enkele reacties:

  • Van mediators:

1) Je kan mensen ook en goed informeren en in gesprek gaan op basis van de feiten/rechten en dat in samenspraak. Daar is zeker miet altijd een strijdmodel voor nodig. Een goede familie advocaat probeert ook de procedureschade te beperken voor de relatie als ouders/kinderen. En en kan prima.

2) Dat cliënten goed geïnformeerd zijn wat hun rechten en plichten zijn (en dan gaat het zeker niet alleen over geld) is belangrijk of de scheiding nu begeleid wordt door een advocaat of mediator. Dat voorkomt zeker problemen achteraf. Maar dat is wat anders dan het onderste uit de kan halen en vechten in de hoop dat het later weer goedkomt. Juist tijdens de scheiding daar goed met elkaar over in gesprek gaan zorgt voor goede afspraken mbt geld maar vooral mbt de kinderen.

3) En juist daar gaat het zo vaak mis! Tenenkrommend dit!!!

  • Van advocaten:

1) Ik kom ook heel vaak ondeskundige en ronduit slechte advocaten tegen…

2) Zullen we zeggen dat de waarheid in het midden ? Want itt hetgeen de mediation goeroes willen doen geloven, gaat van mediation ook niet altijd de magie uit die wel wordt verondersteld..

En de reactie van een mediator/psycholoog hierop:

Wie zijn dan mediation goeroes die pretenderen dat mediation magie is?

  • Van een VvE-manager:

Nog steeds geschokt om dit te lezen…dat is precies waar het maatschappelijk fout gaat.

  • Van de directeur van KieN:

Schokkende column, maakt helder hoe onze samenleving juridiseert. Het woord “kind” wordt niet genoemd. Is daar nog oog voor bij deze beroepsgroep? Waar we het eigenlijk voor zouden moeten doen? Wat voor rol ze spelen in vechtscheidingen? Echtscheiding gaat niet over “rechten” maar over plichten: goede duidelijke afspraken en wederzijds respect, ten behoeve van de kinderen. #goedouderschap #jeugdzorg #villapinedo

  • Van een advocaat-mediator:

Hoezo geen goede combinatie? Ken de feiten en ga op basis daarvan onderhandelen. Dat is wat in het artikel staat; wat is daar mis mee? Ik kom heel vaak ondeskundige mediators tegen; die geen idee hebben hoe het juridisch zit. Om problemen in de toekomst te voorkomen moeten partijen op de hoogte zijn van de juridische kaders zodat zij daar al dan niet welbewust vanaf kunnen wijken.

En de reactie op deze reactie:

Misschien een idee om de KERN (en de boodschap!) van het artikel eens GOED! te lezen…….. !?!

  • Van een juridisch medewerker:

Helemaal mee eens Rob ☹️

*

Tot zover het artikel en de reacties daarop.

*

Ik heb het artikel meerdere keren gelezen en laat ik beginnen met te zeggen dat er een wereld van verschil zit tussen de handelswijzen van advocaten en mediators. Advocaten handelen in het belang van die ene cliënt die om hun hulp heeft gevraagd en dient daarbij alles uit de kast te halen ten gunste van zijn of haar cliënt. Een advocaat hoeft daarbij geen rekening te houden met de belangen van de wederpartij. Een advocaat is op voorhand partijdig en absoluut niet neutraal. Alleen de eigen partij dient te worden bediend. Mediators daarentegen zijn neutraal en onpartijdig. Zij handelen in het belang van beide partijen. Zouden mediators zich partijdig opstellen, dan zijn zij klachtwaardig. Daarnaast kan ik zeggen dat ik in scheidingsmediations, als het gaat om de alimentaties (op de eerste plaats dat voor de kinderen en uit wat er dan overblijft dat voor de ex-partner), ik het recht hierop bespreek. Dus de vraag: wat heb je nodig om te kunnen leven?, wordt bij mij niet gesteld. Bij mij wordt gepraat over het recht op alimentatie voor de ex-partner en de plicht met betrekking tot de kinderalimentatie. Het is namelijk niet zo moeilijk om neutraal en onpartijdig informatie te geven over de in de wet geregelde aspecten als alimentatie.

*

Maar daar gaat het volgens mij niet over in dit artikel. Mevr. Mr. Conchita van Rooij (53) haalt hier uit naar mediators in het algemeen en de scheidingsmediator in het bijzonder. Kijk ik daarbij naar de teneur van haar betoogd, “(…) Ik vind het beter als je nu het gevecht aangaat (….)“, dan verbaast mij haar houding totaal niet. Zij spreekt immers vanuit haar overtuigingen als beroepsbeoefenaar en de wijze waarop zij inhoud wenst te geven aan haar vak, en dat is haar goed recht. In tegenstelling tot deze advocate (en gelukkig werk ik zeer aangenaam samen met Knuwer Advocaten in Alkmaar, waar advocaten werken met een andere ethische opvatting en die geen mes-tussen-de-tanden-mentaliteit hebben) gaan mediators niet uit van het gevecht aangaan, maar van het gezamenlijk komen tot een overeenkomst waarin beide partijen zich kunnen vinden en welke in rechte als redelijk en billijk kan worden beschouwd. Hoe dan ook: IK sta voor geheel andere ethische opvattingen en benaderingswijzen dan deze mevrouw en wens mij dan ook nadrukkelijk van die van haar te distantiëren.

En laat ik het daar maar bij houden.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Aannames, Affectieve relatie, Agressie, Alimentatie, Alledaags, Balans, Bekwaam, Belangen, Belangenbehartiging, Belastingdienst, Bemiddeling, Co-ouderschap, Communicatie, Competenties, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, conflict, convenant, Discriminatie, echtscheiding, echtscheidingsmediation, Eenoudergezin, Eigen woning, Escalatie, Expertise, Familieconflict, Familieleed, Familiemediation, Familierecht, fiscaal, Geregistreerd partnerschap, Geweldloos, Huwelijk, Huwelijkse voorwaarden, Intimidatie, Intimiteit, Juridisch, kinderbelangen, Kinderbelangen, Kinderen, maatwerk, Machtsmisbruik, Master in Mediation, Mediation, Normen en waarden, Onderhandelingen, ouderschapsplan, Principieel onderhandelen, privacy, Samengesteld gezin, samenwonen, Scheiden, scheiding, Spraakmakend, Standpunten, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, Vakbekwaam, vechtscheiding, Veiligheid, vreemdgaan, Vrijheid van meningsuiting, Waarden en normen, Wanprestatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s