Voilà, hier ben ik dan….

Mijn vrouw las onlangs een artikel over de ideale mediator. Een stuk in het tijdschrift voor mediators. Toen ze de omschrijving las over de kenmerken van de ideale mediator, sprak zij voor mij de mooist denkbare woorden: “Kees, hebben ze naar jou gekeken toen ze dit opschreven?” Natuurlijk ben ik mij bewust van de positie van mijn vrouw ten opzichte van mij en mijn beroep. Maar, ik weet ook dat ze best kritisch is als het gaat om de invulling van mijn vak. Vandaar de bescheiden titel boven dit blog. Lees het vooral met een knipoog, maar gebruik het ook als u op zoek bent naar een goede en vakkundige mediator.

*

[BEGIN CITAAT]

Het idool van de mediator, dus feitelijk de ideale mediator, is een duizendpoot, een bovengemiddeld ontwikkeld mens. Bovendien ietwat androgyn: fysiek een man of een vrouw, maar qua persoonlijkheid zijn alle kanten gelijkelijk ontwikkeld: hij of zij heeft zowel uitstekende invoelende empathische kwaliteiten, als het vermogen om zakelijk en nuchter met cijfers, regels en wetten om te gaan.
Deze androgyne duizendpoot heeft zelf een en ander meegemaakt in het leven en weet hoe zwart en hard het leven kan zijn, zowel in wat je overkomt, als waar je zelf toe in staat bent. Het is dus een androgyne duizendpoot met levenservaring en een staat van emotionele onthechting waar Boeddha jaloers op zou zijn.
Deze bijna-übermensch beschikt niet alleen over de meest fundamentele menselijke vaardigheden, maar kan ook zeer strak en helder leidinggeven aan een proces, zonder autoritair te zijn. Deze persoon kan een proces stroomlijnen, tot in de kleinste details: hoe je kijkt, hoelang je naar iemand kijkt, hoelang je iemand aan het woord laat, de juiste woordkeus in alle parafraseringen, de herkenning en erkenning van alle gevoelens van de cliënten en zelfs de meest onbewuste, onder talloze lagen weerstand verborgen behoeftes, zodat het voor alle partijen veilig is en iedereen zich gehoord en gezien voelt.
Cliënten schudden hun door het conflict getergde staat van zijn van zich af en ontspannen, zodra ze de spreekkamer van de androgyne mediator met levenservaring en uitstekende procesvaardigheden binnenkomen. In diens kantoor of spreekkamer – of, laagdrempeliger: ‘coachingsruimte’ – heerst een rustige, vredelievende sfeer, alleen al door de aanwezigheid van deze bijna-übermensch.
Hij of zij beheerst voorts nog een aantal handige skills, zoals het kunnen maken van slimme financiële overzichten. Hij of zij kent alle varianten van veelvoorkomende oplossingen op conflicten en de afhandeling daarvan, kent de wet en weet van fiscale en financiële gevolgen, zodat hij of zij de cliënten altijd helder, voordelig en foutloos kan adviseren. Tot slot werkt deze mediator snel, vanuit de wetenschap dat voor de cliënten tijd geld is: in drie sessies moet het wel gepiept zijn.
De ideale mediator is dus een kruising tussen Oprah Winfrey, Nelson Mandela, de Dalai Lama, Steve Jobs, Edith Schippers én Tjeenk Willink, Inez Weski en Matthijs van Nieuwkerk (voor het tempo). En: Marc Zuckerberg! Want de mediator weet ook de markt te bespelen, zodat mensen kiezen voor mediation bij ieder voorkomend geschil. Dus de mediator is actief op social media en publiceert regelmatig in de landelijke media en houdt uiteraard een persoonlijk blog bij.
Dat is waar mediators, aangesloten zijn bij de NMv, over vijf jaar staan qua ontwikkeling. Toch?

Auteur: Hester Macrander

[EINDE CITAAT]

*

En dan moet ik eerlijk zijn, want ik ben dan wel niet autoritair, ik kan wel behoorlijk directief zijn. Zodanig zelfs, dat het als autoritair kan worden ervaren. Ik ben ook goed ingevoerd in wet- en regelgeving, maar denk liever in de geest van deze wet- en regelgeving. Ik vind rekenen leuk, kan het ook best goed, maar ik besteed uitgebreide berekeningen graag uit. Vaak komen partijen er zo ook wel uit.

Wat ik absoluut meebreng is alle androgyne kenmerken. Ik werk ook snel en accuraat. Niet voor niets heb ik de naam (CONCIES) van mijn oorspronkelijk bij- en nascholingsbedrijfje aangehouden. Én, ik breng veel kennis, kunde én (levens-)ervaring mee. Ik heb veel geleerd (en in les gegeven), en ik heb de nodige shit in mijn leven meegemaakt. Niet dat die shit er verder toe doet, het draagt wel bij in mijn vermogen om de gevoelens bij mijn cliënten eerder en adequater te herkennen en benoemen. Het stelt mij nog meer in staat om empatisch te zijn.

Zoals u mogelijk al hebt ontdekt, blog ik twee keer per week. Aanvankelijk deed ik dat dagelijks, en tegenwoordig alleen nog op de maandag en vrijdag. Daarnaast wordt ik, bij relevante onderwerpen, gevraagd om bij te dragen aan radioprogramma’s en incidenteel aan een televisieprogramma. Dan licht ik het onderwerp bij vanuit mijn vakgebied: mediation (en relatietherapie)

*

Maar bovenal ben ik een mensen-mens. Een mens dat graag bruggen slaat en daarmee de overeenkomsten tussen partijen verbindt en de verschillen overbrugt. En natuurlijk maak ik daarbij ook wel eens (inschattings-)fouten. Gelukkig komen die maar sporadisch voor. En maak ik die, dan ga ik daar graag, via een direct contact, op in. Uiteindelijk is niemand gebaat bij de gevolgen daarvan en maken ze mij tot de mens die ik wens te zijn. Mijzelf met beide benen stevig op de grond.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s