De ophef rondom het verbod op gezichtsbedekkende kleding

Sinds 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding verboden in onder meer het openbaar vervoer en ziekenhuizen. De wet is in de volksmond beter bekend als het ‘boerkaverbod’. Dat heeft te maken met het gegeven dat de boerka en de nikab vanaf die datum ook zijn verboden in onder meer het ziekenhuis en het openbaar vervoer. Dat onder dit verbod ook het dragen van bivakmutsen en integraalhelmen valt, wordt gemakshalve vergeten. En dat is onder meer te wijten aan de houding en verklaring van PVV-leider Geert Wilders.

*

Al zolang het wetsvoorstel bestaat wordt er in alle hevigheid gediscussieerd over de rechtvaardigheid én rechtmatigheid van deze wet. Met name vanuit de hoek waarin het dragen van een boerka of nikab behoort tot de ongeschreven gedragsregels voor vrouwen, de islam, is er veel oppositie. Onder het mom van vrijheid van godsdienst wordt het dragen van de boerka of de nikab als uiting van de geloofsbeleving omschreven. Er wordt geappèlleerd aan grondrechten en de vrijheden die de democratie in ons land met zich meebrengt.

Dieptepunt in de discussie was het gesprek over dit verbod bij Eva Jinek op de vooravond van de invoering van dit verbod. Annemarie van Gaal durfde daar met droge ogen te beweren dat zij angstgevoelens kreeg wanneer zij iemand op straat tegenkwam in een nikab. Zij kon dan geen contact maken met de persoon achter dit gezichtsbedekkende kledingstuk en dat zou haar bang maken. Haar wens om contact, en daarmee verbinding, te kunnen maken met willekeurige mensen die zij tegenkwam op straat werd aanvankelijk gerediculiseerd, maar vond uiteindelijk enige steun toen zij haar argumenten begon te ondersteunen met aspecten die te maken hebben met communicatie, namelijk het non-verbale aspect van communiceren. En toch hielden haar standpunten geen stand. En dat is op zich terecht. Vooral omdat zij het niet had over de eerste indruk die mensen op elkaar maken en daarop bepalen hoe zij elkaar interpreteren, maar doordat zij haar angst koppelde aan mogelijk terrorisme en gevaar vanuit de islam.

Veel meer valt er te zeggen over de waarden en normen in de samenleving. Het sociologische aspect in de samenleving, waarin geschreven en ongeschreven, regels bepalen hoe men met elkaar om dient te gaan. Maar ook de, door de tegenstanders van de wet ingebrachte, uitgangspunten van een democratie. In onze democratie is het zo geregeld dat de volksvertegenwoordigers voor wet- en regelgeving zorgen. Zij zijn aan Nederland plichtig om ervoor te zorgen dat men zich veilig voelt, ook op straat. Of dit verbod daar aan voldoet is nog maar de vraag, maar daar gaat het in deze paragraaf even niet om. De volksvertegenwoordiging heeft ingestemd met deze wet en regelgeving en als zodanig is deze vanaf 1 augustus van toepassing.

Ik kan mij voorstellen dat er oppositie is tegen deze wet, maar die was er ook toen de helm werd ingevoerd voor bromfietsers en het dragen veiligheidsgordels verplicht werd gesteld in auto’s. Om nog maar te zwijgen over andere betuttelende wet en regelgeving.

En toch lijkt het erop dat de tegenstanders van de nieuwe wet bepaalde aspecten onder ogen zien. Zeker toen zij de vergelijking trokken met inwoners van Indonesië, het grootste land ter wereld waar het gaat om de omvang van de islam in het land. Natuurlijk haalden zij Saoedi-Arabië niet aan als voorbeeld. In dat land worden vrouwen die geen boerka én nikab dragen namelijk bedreigd en mishandeld. Zeker op straat, waar speciale eenheden van de geloofspolitie de regels handhaaft. Maar ook in het christendom komen vergelijkbare omstandigheden voor. Probeer als vrouw in Rome maar eens een kerk te betreden met onvoldoende bedekkende kleding. In Saoedi-Arabië passen buitenlandse- en niet-moslim-vrouwen zich aan aan de daar geldende gedrags- en leefregels als het gaat om lichaamsbedekkende kleding. Ze moeten wel, anders kunnen ze niet over straat. In Rome accepteren vrouwen de bedekkende kledingstukken die worden uitgereikt bij de ingang van de kerk die zij wensen te bezichtigen of zij gaan niet naar binnen. Hoe belachelijk zij de regel(s) ook mogen vinden.

En dan komen we op het punt van de wet- en regelgeving in Nederland. Deze wet is op democratische wijze tot stand gekomen. En zoals bij alle wet- en regelgeving zijn er voor- en tegenstanders. Waar het hier misgaat is de rol die de Geert Wilders-en en de Annemarie van Gaal-en, zich hebben toegeëigend, namelijk: het verbod op gezichtsbedekkende kleding in de sfeer van de islamofobie en het daaraan verbonden terrorisme trekken. De wet heeft ten onrechte de bijnaam boerkaverbod gekregen, want het gaat niet om de boerka of de nikab. Het gaat om de algemene wens van de Nederlandse samenleving, welke door haar volksvertegenwoordiging is opgepakt en in algemene wetgeving, met handhavingsgebod, is verwoord.

*

Voor hen, de dragers van boerka’s en nibaks, die zich niet kunnen vinden in deze wet- en regelgeving geldt hetzelfde als voor de vrouwen die in Saoedi-Arabië gaan wonen óf die in Rome een bezoek wensen te brengen aan een kerk: Óf je past je aan of je zorgt ervoor dat je geen deel meer uitmaakt van het (openbare) leven dat gebruik maakt van de omgeving waarop de wet- en regelgeving van toepassing is. En daarmee is de situatie in Nederland niet anders dan in de gegeven voorbeelden.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s