De diagnose (ADHD) bij de ene leidt tot herkenning (AADD) bij de andere

Onlangs stond ik op een receptie met een man te praten die mij over een van zijn beste vrienden vertelde. Het gesprek begon over koetjes en kalfjes, maar al snel veranderde het onderwerp naar autisme. En van autisme was het een kleine stap naar ADHD.

*

De man vertelde over de zoon van deze vriend. Hoe het kind al van jongs af aan moeite had gehad met zichzelf en dat het in toenemende mate sterk acting-out gedrag had vertoond. Aanvankelijk op goederen, maar toen de puberteit begon werd dit ook agressief gedrag naar anderen. Er was niet veel nodig om de agressie te doen ontvlammen en hij kreeg er steeds meer problemen door. Op school was hij bijna niet meer te handhaven en werd hij met de regelmaat van de klok geschorst. De intervallen tussen de schorsingen werden steeds kleiner en de duur van de schorsingen steeds langer. En met de toename van zijn negatief gedrag namen ook de schoolresultaten af.

Wanneer zijn ouders er met hem hierover probeerden te praten sloot hij zich af. Hij kon het er niet bij hebben, zei hij dan steevast en trok zich terug op zijn kamer. Daar verbleef hij soms dagenlang en hij isoleerde zich van het gezin en anderen. Niet dat hij veel vrienden had, die vond hij maar knap lastig en ook hen kon hij er niet bij hebben. Zijn hoofd zat al vol en nog meer gezeur en gezeik erbij, dat trok hij niet.

Maar naarmate de tijd verstreek ging het steeds slechter met hem en ook thuis werd zijn lontje met de dag korter. Totdat zijn vader het welletjes vond en hem aan zijn haren meenam naar de huisarts. Nog dezelfde dag kwam hij in een uitgebreid onderzoekscircuit terecht en al vrij snel werd vastgesteld dat hij Attention Deficit Hyperactivity Disorder had, oftewel ADHD. Hij zou daarbij vooral hyperactief en impulsief functioneren (de ADHD-H-versie). Met intensieve begeleiding en medicamenteuse ondersteuning veranderde zijn gedrag snel en er kwam enige rust in het kind.

De diagnose had een veel groter effect dan voorzien. Aanvankelijk vond de vader dat de situatie vooral om de zoon handelde, maar geleidelijk aan ontstond er herkenning. De gesprekken die ontstonden tussen hem en zijn zoon deden hem aan zichzelf denken. Hij was dan wel niet zo impulsief geweest, hij herkende wel de hyperactiviteit in het denken en de chaos in het hoofd van zijn zoon. Hij had daar ook veel last van gehad op school en later in zijn sociale leven. Hij had het zelfs een wonder gevonden dat er één vrouw op de wereld was die hem, met al zijn bizarre gedachtengangen, leuk en lief had gevonden. Eigenlijk leefde hij met de veronderstelling dat dit alleen mogelijk was wanneer iedereen zo was zoals hij was. Hij had wel vrienden, maar die moesten dan net zo zijn als hij. Ook zij moesten de innerlijke strijd met zichzelf voeren, dat kon haast niet anders. Althans, dat was zijn overtuiging. Of het werkelijk zo was, wist hij niet. Hij worstelde immers ook elke dag met de chaos in zijn hoofd en hij veronderstelde dat dit bij iedereen zo was.

Bij hem werden de symptomen van ADHD toegeschreven aan zijn persoonlijkheid. Echter, de symptomen als concentratie- en aandachtsproblemen, vaak dingen kwijt zijn, gebrek aan organisatietalent en/of snel afgeleid zijn, behoorden in zijn geval tot de symptomen die pasten bij de aandachtsproblemen als bij ADHD. De hyperactiviteit, die veel kinderen met ADHD kenmerkt, was bij hem afgenomen naarmate zijn leeftijd vorderde, waardoor hij de situatie van zijn zoon volledig verkeerd had ingeschat. En regelmatig kon hij als gesprekspartners op de meest onnodige momenten een gesprek onderbreken. Hij had met de jaren geleerd om beter om te gaan met zijn klachten en in het omgaan met de symptomen.

*

Door zijn zoon was er bij deze man een lichtje gaan branden. Hij had ontdekt dat niet iedereen was zoals hij was en hij had zich overgegeven aan de verschillende onderzoeken. Ook hij bleek ADHD (eigenlijk AADD, Adult Attention Deficit Disorder) te hebben en voor hem vielen vervolgens bijna alle puzzelstukjes van zijn (chaotische) leven op zijn plek. Niet dat zijn leven op zich nog een chaos was. Hij had zichzelf geleerd om die chaos hoofdzakelijk tot zijn hoofd te beperken. Maar mensen, wat heeft hem dat dagelijks een hoop energie gekost.

De cirkel was rond. Niet alleen voor deze man, zeker ook in zijn gezin en vooral in zijn relatie.

*
Tot zover de casus.

Heeft u ADHD/AADD? Alles nog even op een rijtje:

 1. ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit).
 2. Mensen met ADHD ervaren vooral problemen met organisatie en planning, concentratie, hyperactief- en impulsief gedrag.
 3. Voor de ‘behandeling’ is het belangrijk te onderzoeken of er meer aan de hand is.
 4. Naast de ADHD spelen meestal nog een of meer andere problemen een rol, zoals:
 • depressiviteit,
 • angststoornissen,
 • slaapproblemen,
 • verslavings- of
 • persoonlijkheidsproblematiek.


Concentratieproblemen

 • snel afgeleid zijn,
 • niet goed luisteren,
 • moeite met details hebben,
 • slordigheidsfouten maken,
 • dingen niet afmaken en van alles tegelijk (willen) doen,
 • vergeetachtig zijn en dingen kwijt zijn,
 • concentratie voor korte tijd, op interessante zaken, zoals TV kijken of ‘computeren’ lukt vaak wel.


Hyperactiviteit

 • niet stil kunnen zitten, steeds met handen of voeten bewegen,
 • een gevoel van continue innerlijke rusteloosheid,
 • niet kunnen stoppen met praten, niet te stuiten zijn of doordraven,
 • moeite hebben met ontspannen.


Impulsiviteit

 • niet denken maar doen,
 • het antwoord op een vraag er al uitgooien voordat de vraag is afgemaakt,
 • impulsief omgaan met geld, gokken, relaties en werk/baan.

*

Mocht in uw relatie ADHD of AADD van invloed zijn op hoe u met elkaar omgaat of waardoor onderlinge spanningen, irritaties, ergernissen of frustraties ontstaan, neem dan gerust contact met mij op. Er is genoeg aan te doen om aan deze spanningen, e.d., een einde te maken of ervoor te zorgen dat zij minder van invloed zijn op uw geluk of de sfeer in huis.

Het maakt niet uit waar u woont. Ik kom naar u toe, want de huiselijke omgeving biedt meer rust en veiligheid tijdens de gesprekken. Samen werken aan meer balans en rust in huis….dat hoeft geen wens te zijn, dat kan werkelijkheid worden.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s