Wraakzuchtig wippen

Voor veel mensen is het een klap wanneer een moeilijke, maar ook hechte en romantische, relatie wordt beëindigd. Het verwerken van die beëindiging kent geen specifieke verwerkingsmethode, omdat ieder mens daar zijn/haar eigen unieke reactie op heeft. Er bestaat eenvoudigweg geen ‘beste manier waarop’…. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen dit verwerken doen door aan te pappen met een ander voor wraakseks! En dat hoor ik met enige regelmaat wanneer ik stellen in relatietherapie krijg die een time-out in hun relatie hebben gehad en daarbij enige tijd (tot wel 3 jaar) uit elkaar zijn geweest en dus apart hebben gewoond én geleefd.

*

 • Een recente casuïstiek

Een echtpaar is verwikkeld in een heftige en emotionele scheiding. Tijdens de scheiding speelde bij de vrouwelijke partner een rouwproces af, terwijl de man op uiterst zakelijke, maar soms ook bikkelharde wijze het proces doorliep. Toen het om de omgangsregeling van ging gaf de man aan dat hij wel, zoals op dat moment ook al het geval was, in de woning van zijn ex kon verblijven op de dagen die hij samen met zijn kinderen had. In zijn verwerkingsproces was het nog niet tot hem doorgedrongen dat zij, na de scheiding, ieder hun eigen huishouden zouden gaan voeren en ieder hun eigen thuis zouden krijgen. Dat werd nog eens duidelijker toen de man het aangaan van nieuwe relaties inbracht. Hij vond het heel waarschijnlijk dat hij wel weer een partner zou treffen en vond het ondertussen volstrekt onacceptabel dat zijn ex-partner hier überhaupt aan zou kunnen gaan denken. Een andere man in het huis waar ook zijn kinderen woonden, was een no go area. Toen ik daar aandacht aan besteedde, werd duidelijk dat de man een heel ander verwerkingsproces doorliep dan de vrouw. Dit resulteerde erin dat de man zelf inzag dat hij er ongebruikelijke ideeën op nahield en hij trok zijn woorden in.

Ondertussen bleek dat de man een seksuele relatie was aangegaan met een andere ex-partner. Niet zo zeer om de relatie, maar vooral om aan zijn huidige vrouw te laten zien dat hij nog goed in de markt lag. Hij adviseerde zijn vrouw om daar ook aan te beginnen: “Het geeft je zo’n positieve boost, man. Ik dacht eerst, toen je zei dat je wilde scheiden, dat ik het wel kon vergeten, maar ze staan in de rij voor me. Echt waar, man. Echt waar.”

Hoe zit dit fenomeen nu in elkaar, want deze casus is niets anders dan een verslag over iets dat vaker gebeurt dan dat wij denken.

*

 • De terugslag
 • “Op het eerste gezicht is deze vorm van seks -ook wel reboundseks genoemd- helemaal niet zo raar. Seks is aangenaam en het is afleiding. De kans is groot dat iemand uit uw omgeving u dit al eens heeft aangedaan, al dan niet bewust of per ongeluk.
  Een andere variant is de reboundrelatie, waarin het niet om de seks gaat, maar om het shockeren of pesten door middel van het aangaan van een relatie. Dit gebeurt vrijwel meteen na het uit elkaar gaan en is vaak met iemand waarover de partner een negatief oordeel heeft.
 • Het is daarom niet vreemd dat wetenschappers onderzoek doen naar dit gedrag.

  *

  Bron: Hellogiggles
  – Wraakzuchtig wippen – Woelt Magazine
  Gebroken hart, verdrietig meisje

  It’s complicated
  Hoe dan ook, de wetenschap heeft eindelijk ontdekt waarom mensen aan wraakseks doen: ze zijn eenzaam en voelen zich slecht over zichzelf. De details zijn echter veel gecompliceerder.
  Psychologen Lindsay Barber en Lynne Cooper van Universiteit Missouri analyseerden van 170 studenten dagboeken waarin emoties en seksueel gedrag gedurende een semester werden bijgehouden.

  Verneukt verdriet
  De deelnemers waren gemiddeld drie maanden voor de start van het semester uit elkaar gegaan met de partner. Zoals later bleek, eindigde ongeveer een derde van de deelnemers in reboundseks, met als doel om het verdriet van de split te verwerken.

  Mensen die gedumpt zijn, waren eerder geneigd om zich te wagen aan wraakseks. Studenten die uit een intense en betrokken relatie kwamen, hadden minder kans op een rebound. Het fenomeen lijkt dus ook afhankelijk van de manier waarop mensen uit elkaar gaan.

  *

  Bron: Tattoodo
  Wraakzuchtig wippen – Woelt Magazine
  Tatoeages, tattoo, gebroken hart

  Een menselijk verlangen
  Globaal gezien heeft de drang naar wraakseks te maken met vier menselijke verlangens:
  1) wraak,
  2) zelfbevestiging,
  3) omgaan met een break-up,
  4) om de vorige partner te vergeten.
  Dat betekent echter niet dat reboundseks daar ook daadwerkelijk voor zorgt.

  door: Maikel Stams

  *

  • Kanttekening:
 • Ik kan mij niet vinden in de conclusie dat de manier van het uit elkaar gaan bepalend is voor de aan- of afwezigheid van een rebound. Vanuit een psychologisch standpunt bekeken is reboudseks te vergelijken met de oversprongreactie bij katten. Katten gaan zich bijvoorbeeld zitten wassen wanneer zij zich ongemakkelijk in een situatie voelen. Het wordt gezien als een vorm van het opwekken van een aangenaam gevoel, vaak zonder dat er een aanwijsbare expliciete reden voor dit gedrag kan worden gegeven. Het gedrag heeft, zoals er nu naar gekeken wordt, meer een functie van het opheffen van het onaangename gevoel. Daarnaast heb ik hier ook meer de neiging om te refereren aan de intensiteit van de relatie (intens, betrokken) als eikpunt.
  Ook het tweede deel van dit artikel raakt, naar mijn mening, kant noch wal.
  Al met al een treurig artikel, daar waar een onderwerp wordt aangesneden dat zich weldegelijk voordoet in de samenleving en wat tot nieuwe relatieproblemen leidt.
 • Toch wilde ik het u dit artikel niet onthouden.

  *

  Heeft u de neiging om aan wraakseks te doen of is daar al sprake van, dan doet u er goed aan om dit, bij het herstellen van de relatie, meteen met uw partner, bij voorkeur onder begeleiding van een onafhankelijke en neutrale therapeut te bespreken. U voorkomt hiermee problemen die tot een volgende breuk kunnen leiden. En daarvoor wenst u uiteindelijk bde breuk niet te herstellen.

  *

  Copyright©oncies 2015/2019

  Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

  Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

  Over CONCIES | mediation | relatietherapie

  Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
  Dit bericht werd geplaatst in Agressie, Alledaags, Anti-sociaal, Balans, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, conflict, Dating, Datingsites, echtscheiding, Eenoudergezin, Escalatie, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimiteit, Machtsmisbruik, Mediation, pesten, privacy, publicaties, Relatieproblemen, Repressie, Rouwen, Rouwproces, scheiding, Seks, Seksdating, Seksueel misbruik, Spraakmakend, Standpunten, Uncategorized, vechtscheiding, vreemdgaan, Waarden en normen, Wraak en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s