EXTRA BLOG: Basiszorgverzekering, wat wordt er standaard vergoed vanuit deze verzekering?

Het is weer de tijd van het jaar waarin wel of niet overstappen centraal staat. Niet het overstappen op een trein- of busstation, maar van de ene naar de andere zorgverzekering. De kip diet gouden eieren legt voor de zorgverzekeraars. Want ze verdienen er miljoenen aan; in totaal zelfs miljarden. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basisverzekering ziektekosten af te sluiten. Met deze basisverzekering is men verzekerd voor zorgvormen die de overheid als medisch noodzakelijk ziet. De basiszorgverzekering is voor iedereen gelijk en valt onder de Zorgverzekeringswet (Zwv). En elk jaar wordt eind november/begin december bekend gemaakt hoe hoog de premie voor het volgende kalenderjaar zal zijn. Dat doet iedere verzekeraar afzonderlijk. Doet een verzekerde niets, dan wordt de lopende zorgverzekering stilzwijgend met een jaar verlengd. Maar de meeste Nederlanders vinden het een sport om de goedkoopste basiszorgverzekering te vinden en daarnaartoe over te stappen.

De vraag is echter: In hoeverre weten Nederlanders wat de basiszorgverzekering inhoudt. Om die reden vandaag dit extra blog.

*

Wat wordt er vergoed vanuit de basiszorgverzekering?

Jaarlijks bepaalt de centrale overheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, welke vergoedingen in de basiszorgverzekering dienen te worden opgenomen. Zorgverzekeraars hebben daarnaast wettelijk een zorgplicht. Zij moeten ervoor zorgen dat iedereen op tijd en binnen redelijke afstand de zorg krijgt die nodig is. De basisverzekering vergoedt de volgende zorg:

 • Wijkverpleging.
 • Geneesmiddelen.
 • Psychologische hulp.
 • Bezoek aan de huisarts.
 • Kosten voor de apotheek.
 • Tandartskosten tot 18 jaar.
 • Verloskundige zorg en kraamzorg.
 • Zorg in het ziekenhuis en ambulancevervoer.
 • Fysiotherapie tot 18 jaar en bij chronische aandoeningen.

Naast de basiszorgverzekering, kan een verzekerde ook een aanvullende verzekering of tandartsverzekering (wat feitelijk ook een aanvullende verzekering is) afsluiten. Een aanvullende verzekering of tandartsverzekering is interessant wanneer iemand meer zorg nodig heeft dan vergoed wordt vanuit het basispakket.

*

Eigen risico in de basiszorgverzekering

Zorg uit de basiszorgverzekering wordt altijd volledig vergoed, maar er geldt vaak wel een eigen risico. In 2020 staat het verplicht eigen risico op €385,-. Dit betekent dat men de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Alle kosten die boven dit bedrag uitkomen, worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor bepaalde zorg wordt een deel van het eigen risico in rekening gebracht. Het eigen risico geldt niet voor: een bezoek aan de huisarts, kraamzorg, wijkverpleging, verloskundige zorg, voorkeursmedicijnen, zorg uit een aanvullende verzekering en zorg voor kinderen tot 18 jaar.

*

Gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverlener

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverlener. Een gecontracteerde zorgverlener heeft een contract met een zorgverzekeraar. Zorg bij een gecontracteerde zorgverlener wordt vergoed door deze verzekeraar. De zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt, afhankelijk van de gekozen polis, niet altijd volledig vergoed. Vaak komt dit tot uiting in de poliskosten onder de noemer vrije keuze behandelaar.

*

Type basiszorgverzekeringen

Hoewel iedere basiszorgverzekering dezelfde zorg vergoedt, zijn er verschillende zorgpolissen waar iemand uit kan kiezen. Het soort zorgpolis dat iemand kiest, bepaalt de keuzevrijheid in zorgverlener, zoals ik dat hierboven ook al vermelde. Er wordt onderscheid gemaakt in 5 soorten zorgpolissen.

 1. Budgetpolis: Bij een budgetpolis heeft iemand weinig keuzevrijheid in gecontracteerde zorgverleners. Zo wordt er een beperkt aantal ziekenhuizen, klinieken en fysiotherapeuten vergoed. Kiest iemand voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet men vaak 20% tot 100% van de rekening zelf betalen. Kijk hier dus kritisch naar als u een budgetpolis af wilt sluiten.
 2. Naturapolis: Een naturapolis biedt een ruime keuze in zorgverleners. Zo worden de kosten bij bijna alle ziekenhuizen vergoed. Er is veel keuze in klinieken en fysiotherapeuten. Kiest iemand toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet men waarschijnlijk een deel (tot alles) van de rekening zelf betalen.
 3. Restitutiepolis: Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde volledig vrije zorgkeuze. Iemand kan dus voor iedere zorgverlener kiezen, zonder dat iemand hiervoor zelf bij hoeft te betalen. Vaak moet men de kosten wel eerst voorschieten en kan men deze vervolgens bij de verzekeraar declareren. Er zijn wel beperkingen. Is de rekening onredelijk hoog? Dan wordt mogelijk niet de gehele rekening vergoed vanuit de verzekeraar. Maar wie bepaalt dat een rekening onredelijk hoog is? Dat is dan toch weer de verzekeraar.
 4. Combinatiepolis: Een combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. Zo kent deze polis vergoedingen op naturabasis, maar ook op restitutiebasis. Iemand kan zelf een ziekenhuis of zorgverlener kiezen en krijgt altijd 100% vergoed bij een gecontracteerde zorgverlener. Kiest iemand voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan krijgt men het marktconforme tarief of het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. Ook nu weer bepaalt de verzekeraar welk tarief wordt gehanteerd.
 5. Pro-life polis: Heeft iemand ethische bezwaren bij bepaalde vormen van zorg, zoals bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie (ivf) of geslachtsverandering? Dan kan men deze vormen van zorg uitsluiten op de zorgverzekering. Dit heet een pro-life polis.

*

Collectieve zorgverzekering

Uw basisverzekering sluit u zelf af. Maar u kunt zich ook aansluiten bij een collectief. Dat is dezelfde basisverzekering voor een groep mensen. Zo maken werkgevers, vakbonden, ouderenorganisaties of patiëntenverenigingen speciale afspraken met zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld over zorg die vanuit het collectief vaker wordt gebruikt. Denk aan afspraken over speciale til-trainingen om rugklachten te voorkomen. U kunt bij uw werkgever navragen of u gebruik kunt maken van een collectieve verzekering. Of bij de patiëntenvereniging of (belangen)organisatie waarbij u aangesloten bent.

Ook veel gemeenten bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Deze zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen die veel kosten maken voor hun zorg.

*

Wat kost een basiszorgverzekering?

Maandelijks betaalt een verzekerde een vaste premie aan de zorgverzekeraar voor de basisverzekering. Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. De premie is gebaseerd op de prijsafspraken die de zorgverzekeraar heeft gemaakt met zorgverleners en het type polis dat gekozen wordt.
Het is dus zaak dit goed met elkaar te vergelijken. Niet zozeer op wat er in het basispakket zit, wel op de keuzevrijheid en de extra’s. Daarnaast is het van belang dat men de aanvullende pakketten goed met elkaar vergelijkt. Een flinke klus, omdat het hier om de details gaat in combinatie met de kosten die daaraan zijn verbonden. Zo is het opzij leggen van de premiekosten voor de aanvullende tandartsverzekering vaak goedkoper dan het afsluiten van deze verzekering. Maar ja, wie kan de discipline opbrengen om dit bedrag maandelijks keurig opzij te leggen?

*

Dit jaar wordt een recordaantal overstappers verwacht en mogelijk bent u daar één van. U kunt daarvoor gebruik maken van een van de vele vergelijkingssites. Vaak bieden deze u meteen 5% collectiviteitskorting aan. Ga echter goed na wat u belangrijk vindt voor wat er in uw basispakket noodzakelijk én wenselijk is, en van welke aanvullende verzekeringen u veel gebruik verwacht te gaan maken. Houd er rekening mee dat de verzekeraar uw aanvullende verzekeringspakket -vanwege een verhoogd risico- mag weigeren. Dat mag hij niet als u alleen een basiszorgverzekering bij hem afsluit.

*

Copyright©️oncies 2019

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de lasten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s