Hertrouwen met een nieuwe partner: het samengestelde gezin.

Steeds vaker krijg ik verzoeken van echtparen voor relatietherapie, die zijn hertrouwd en een samengesteld gezin hebben, om hen bij te staan in hun relatieproblemen. Opvallend daarbij is dat hun onderlinge liefdesrelatie niet zozeer het probleem is, maar wel de -verwachte of veronderstelde- omgang met de wederzijdse kinderen uit eerdere relatie(s).

Soms hebben de partners ook samen een kind en dan komt de positie van de kinderen uit de eerdere relaties behoorlijk onder druk te staan.

*

  • Het samengestelde gezin

Het is een issue dat aan de orde van de dag is: Het samengestelde gezin. Doordat veel huwelijken, waarbij kinderen betrokken zijn, stranden, ontstaan er steeds vaker nieuwe relaties waarin de kinderen uit voorgaande relatie(s) worden ingebracht. Kinderen die in sommige situaties voor de zoveelste keer te maken krijgen met een nieuwe partner van hun vader of moeder. En dat valt niet mee voor deze kinderen, maar ook niet voor hun ouders. Het samensmelten van twee gezinssystemen, die hoogst waarschijnlijk al niet uitgingen van de meest wenselijke en ideale stuatie, is een hele klus voor alle betrokkenen. Voor de ouders is het samengaan niet zo’n punt. Zij zijn het uiteindelijk die de beslissing hebben genomen om samen te gaan wonen/leven. En de kinderen hebben doorgaan geen andere keuze dan hun ouders daarin te volgen.

*

  • Het moet nu wel goed gaan

De partners in het nieuwe gezinssysteem hebben veelal de diepgewortelde behoefte om het niet nog een keer te laten falen. De behoefte is om er een doorslaand succes van te maken, en daar wordt alles wat geoorloofd is voor in de strijd geworpen. Vaders doen hun best om te scoren bij de kinderen van de moeders en moeders doen hun best om in de smaak te vallen bij de kinderen van de vaders. Soms op het krampachtige af, wat weer leidt tot (verbaasde of negatieve) reactie bij de eigen kinderen. Gaat dit te lang door dan is de kans groot dat het nieuwe gezinssysteem negatief uit balans raakt en er vetes en kampen gaan ontstaan.

*

  • Het huwelijksbootje in

Het wordt nog een graadje moeilijker wanneer de ouders in een samengesteld gezin, besluiten om met elkaar in het huwelijk te treden. Dan verandert er ook op juridisch gebied een en ander, want de vader wordt dan wettelijk verantwoordelijk verzorger en opvoeder van de kinderen bij de moeder. En de moeder wordt dan wettelijk verantwoordelijk verzorger en opvoeder van de kinderen bij de vader. Hetgeen inhoud dat zij over en weer zorgplichtig worden voor elkaars kinderen, naast dat voor hun eigen kinderen. Ook het ouderlijk gezag, binnen het eigen gezinssysteem, komt dan onder druk te staan. Wettelijk blijft de biologische ex-partner degene die het ouderlijk gezag mede voert over de gemeenschappelijke kinderen, maar de aangetrouwde ouder heeft nu ook gezag vanwege de zorg- en opvoedingsplicht die hij/zij is aangegaan middels het gesloten huwelijk.

Het huwelijksbootje wordt dus door meer mensen bemand dan alleen de echtlieden en kan de omvang krijgen van een overbeladen reddingssloep.

En dat is iets wat ouders zich niet altijd realiseren wanneer zij besluiten om, met kinderen uit en voorgaande relatie, opnieuw te gaan trouwen en daarmee een nieuw samengesteld gezin aanvangen. De wettelijke verplichtingen jegens alle kinderen in het gezin zijn gelijk aan die in het oergezin, het oorspronkelijke gezin waarin de betreffende kinderen zijn geboren.

*

  • Scheiden

Deze verplichtingen komen overigens volledig te vervallen wanneer deze ouders opnieuw scheiden, waardoor er ook geen alimentatieverplichting is ten aanzien van de kinderen van de partner. Of dit nieuwe huwelijk dient nieuwe kinderen te hebben voortgebracht (of tijdens de fase van de relatie die daaraan vooraf is gegaan, inclusief erkenning en toekenning van het ouderlijk gezag bij de vader), dan is er ten aanzien van deze kinderen wel een alimentatie en onderhoudsplicht.

*

  • Stel dat….

…..er kinderen bij betrokken zijn die een vorm van autisme hebben, dan is extra zorgvuldigheid ten aanzien van veranderingen in de leefomgeving van betrokken kinderen noodzakelijk. Het inbedden van de aankomende veranderingen dienen ruimschoots van tevoren ingezet te worden. Het kind is ermee gebaat dat de eigen ouder daarin het voortouw neemt en dat de andere ouder geleidelijk aan hierin gaat deelnemen, afhankelijk van de mate waarin het kind autistisch is én de mate waarin het kind een “binding” heeft met de nieuwe ouder. Soms kan die zelfs gebruikt worden om het veranderingsproces voor dit kind te verankeren.

Voor het nieuwe gezinssysteem, waarin ook (een) kind(-eren) met autisme participeren, is ook de relatie tussen de andere kinderen en dit kind van belang. Veiligheid en rust zijn daarin sleutelwoorden om overprikkeling te voorkomen.

Voor de kinderen die dit nog niet gewend zijn, is een goede begeleiding van belang. Een begeleiding die hen leert om om te gaan met het/de autistische kind(-eren), waardoor zij leren hoe zij hierin kunnen bijdragen, in positieve zin.

*

En daar staan veel ouders niet bij stil. Zij realiseren zich niet of onvoldoende wat de impact van hun beslissingen is op het/de betrokken kind(-eren). Goed informeren, en misschien ook wel een beetje mee laten denken, kan veel leed besparen. Ook wanneer op een later tijdstip de relatie alsnog niet bestand blijkt te zijn tegen afbreuk aandoenende invloeden.

Sinds 1 januari van dit jaar heb ik een bijzonder ouderschapsplan voor dit soort situaties in gebruik genomen. Dit ouderschapsplan wordt in overleg met alle betrokken ouders opgesteld en dient ervoor om de belangen van de kinderen te bewaken als er nieuwe gezinsvormen ontstaan. Het helpt de ouders om hun nieuwe partner een plek te geven in het leven van de kinderen en de kinderen een plek te geven in de nieuwe relatie van hun ouders.

*

Gaat u trouwen en ontstaat hierdoor een nieuw gezinssysteem, dan wens ik u veel geluk en wijsheid in het proces wat u met uw huwelijk op gang brengt.

*

Copyright©oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s