Als Valentijnsdag samenvalt met het besluit tot (echt-)scheiding

In de maand december vieren wij met z’n allen verschillende feestdagen. Het begint allemaal met de viering van Sinterklaas. Daarna volgen Kerstmis en de Oudjaarviering. Op 1 januari nemen wij ons voor hoe wij het nieuwe jaar met veel geluk zullen gaan invullen. En dan is het alweer Valentijnsdag. Het hele feest van evalueren en twijfelen over de relatie begint weer van voren af aan. Want Valentijnsdag, de zomervakantie en de feestdagen in december zijn dé drie momenten in het jaar waarin mensen voor het dilemma staan: Houd ik nog wel van mijn partner, de partner waarmee ik romantisch mee uit ga, op vakantie ga, de feestdagen doorbreng?

Maar in veel gezinnen is er dan een tijd waarin de spanning toeneemt en er niet zoveel te vieren valt. Vaak komt de spanning van de maanden daarvoor in het kwadraat tot uiting en is de periode rond Valentijnsdag een hel om te doorstaan. De televisie kan niet worden aangezet, de reclames spatten van het scherm. Het feest van de liefde wordt op elke straathoek aan de man gebracht. De commercie zorgt er wel voor dat u er niet aan ontkomt.
Met name ouders, die al op gespannen voet hun relatie in stand proberen te houden, zijn in deze periode de spil van het geluk voor hun kinderen. Met alle middelen proberen zij dit soort feestdagen tot een feestje te maken. Vaak zo krampachtig dat het tegenovergestelde door de kinderen wordt ervaren. Weet u: kinderen hebben daar een radar voor. Zij voelen of hun ouders echt een feestje met hen vieren of dat het het hooghouden van de schijn is.

In de weken die daarna volgen beraden de ouders zich vervolgens op hoe zij verder willen in de rest van het jaar. De zomervakantie en de kerstdagen staan straks immers weer voor de deur en wat te doen als de vakantie dient te worden geboekt of wanneer er familie met de kerst op bezoek komt of wanneer er familiebezoekjes worden afgelegd? Wat moeten we tegen onze ouders zeggen wanneer zij informeren naar hoe het met ons gaat? Hoe gaan we reageren wanneer wij worden uitgenodigd voor feestjes? Wat als……?
Discussies, ruzies en veel verdriet kenmerken deze periode en menigmaal valt het woord “scheiden”. Elke keer wanneer de kinderen in de buurt zijn vallen er stiltes die zeer ongemakkelijk aanvoelen en worden opgemerkt door de kinderen.
Naar mate deze situaties zich vaker voordoen, komt het moment van beslissen dichterbij.
“We moeten na Valentijnsdag, maar zeker voor de zomervakantie, in de loop van het jaar, maar eens gaan kijken hoe we kunnen scheiden”, is dan de volgende stap. Met enig uitstel om de definitieve stap te zetten wordt Valentijnsdag overgeslagen.

Het “goede voornemen” is dan een “goede scheiding”.

Maar dan, 15 februari….de volgende periode is begonnen. Het in gang zetten van de scheiding wordt nog even uitgesteld. De dagen, vanaf het moment dat er is besloten om te gaan scheiden, zijn in tamelijk harmonieuze sfeer verlopen en er is zelfs gelachen en gezoend. Al snel is de maand juli in zicht en ook in die maand volgt uitstel met het starten van de (echt-)scheiding, deze lijkt niet meer aan de orde. Je kunt bovendien, onder de huidige omstandigheden, de vakantie toch niet verpesten?

Er ontstaat een nieuwe situatie. “Wat te doen? Scheiden? Naar een relatietherapeut? Zo verder gaan, het gaat immers weer beter en af en toe is er weer seks?”
Een van de stappen die kan worden gemaakt is “relatietherapie”.
De andere stap kan worden gemaakt door alsnog de “(echt-)scheidingsmediation” in gang te zetten en met elkaar, nu het weer beter gaat, tot een nette echtscheiding te komen. Wanneer u ervan overtuigd bent dat de kinderen beter af zijn met een scheiding, dan kunt u beter niet afwachten tot de spanningen vanwege de kerstvakantie opnieuw opdagen.

Aan de ouders de keuze:
Door middel van relatietherapie (relatiebemiddeling) de relatie stabiel en duurzaam maken!
(Echt-)scheidingsmediation en als aparte ouders goed zorgen voor de kinderen!

En wat als er geen kinderen zijn? Dan schaadt u alleen uzelf of uw partner en daarvoor bent u volwassen genoeg om te weten wat dit voor een ieder van u betekent.

CONCIES verbindt overeenkomsten en overbrugt verschillen.

Volgende week onder meer een blog over de RELATIE-APK.

Copyright©oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Bemiddeling, CONCIES-MRO, kinderbelangen, Mediation, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s