Wordt relatietherapie vergoed door uw zorgverzekeraar?

Met grote regelmaat krijg ik de vraag voorgelegd of mijn werk wordt vergoed door de verzekering en dan doelt de vraagsteller doorgaans op zijn of haar zorgverzekering. En dan moet ik hen keer op keer teleurstellen, want relatietherapie wordt al jaren niet meer vergoed vanuit het basiszorgpakket.

Als er problemen ontstaan in het huwelijk of de relatie, dan kan relatietherapie soms uitkomst bieden. Samen met een relatietherapeut bespreekt u waar u en uw partner tegenaan lopen en vervolgens gaan jullie samen met de therapeut op zoek naar een oplossing.

*

• Relatietherapie vergoeding basisverzekering?

Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie.

*

• Relatietherapie vergoeding Aanvullende Zorgverzekering?

Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt een vergoeding voor relatietherapie, maar doorgaans komt u dan wel bij de duurdere aanvullende zorgverzekeringen uit. In dat geval is het verstandig om voor uzelf te berekenen of de kosten van de aanvullende zorgverzekering opwegen tegen de kosten die u denkt te gaan declareren bij de verzekeraar. En laten we eerlijk zijn: U gaat er toch helemaal niet van uit dat u op enig moment in de toekomst met uw partner bent aangewezen op relatietherapie?

Een aantal verzekeringen biedt wel een vergoeding voor relatietherapie, maar zij scharen deze vergoedingen onder andere zorgtypen. Soms valt relatietherapie namelijk onder de seksuologie. Weer andere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van relatietherapie (deels) als psychologische hulpverlening onder alternatieve geneeswijzen. Maar het is nog maar de vraag of uw verzekeraar met u meebeweegt wanneer u bij hem aanklopt vanwege seksuele problemen in de relatie, omdat de seksuele relatie met uw partner eerder voortkomen uit andere, aan intimiteit-grenzende problemen.

*

• Relatietherapie, de vergoeding en het eigen risico

Het verplichte en vrijwillige eigen risico geldt alleen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Dus alleen als de relatietherapie onderdeel is van een behandeling voor een psychische stoornis, betaalt u het eerste deel van de kosten zelf. Hoe groot dat deel is, kan variëren per verzekeraar.

*

• Relatietherapie, de vergoeding en de eigen bijdrage

Zou u de relatietherapie vanuit de basisverzekering vergoed krijgen, dan zou u geen wettelijke eigen bijdrage hoeven te betalen. Maar, zoals u inmiddels weet, relatietherapie zit niet meer in de basisverzekering. Sommige verzekeraars bieden soms een gedeeltelijke vergoeding voor relatietherapie aan, maar het is nog maar de vraag of de hogere premie de uiteindelijke kosten afdoende zullen dekken. Want: Krijgt u een vergoeding vanuit een aanvullende zorgverzekering, dan moet u vaak een behoorlijk deel van de kosten zelf betalen.

*

• Kunt u zelf bepalen of u relatietherapie nodig heeft wanneer u toch een aanvullende verzekering hiervoor heeft?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor relatietherapie, heeft u geen toestemming van uw zorgverzekeraar nodig. Echter, als u een vergoeding een aanvullende zorgverzekering voor seksuologie of relatietherapie vergoed krijgt, heeft u wel een doorverwijzing van de huisarts of een andere arts nodig. Voor alternatieve geneeswijzen heeft u geen doorverwijzing nodig, dan stelt de verzekeraar wel vaak expliciete voorwaarden aan de therapeut waarvoor u heeft gekozen.

*

Waar vindt u relatietherapeuten?

Om in aanmerking te komen voor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering, moet u veelal kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Kiest u voor een andere zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekeraar doorgaans maar 60 procent van de kosten. Ook voor relatietherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering, seksuologie en alternatieve geneeswijzen moet u vaak kiezen voor zorgverleners/hulpverleners die zijn aangesloten bij een bepaalde brancheorganisatie. Op de website van uw zorgverzekeraar leest u bij welke zorgverleners/hulpverleners u de vergoeding (naast de door u te betalen eigen bijdrage) krijgt.

Het probleem hierbij is, is dat u aangewezen bent op relatietherapeuten die op de zorgverzekeraar is aangewezen om zijn/haar werk te kunnen doen. Relatietherapeuten die niet zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar zijn onafhankelijker en kunnen u vrij en onbeperkt die hulp bieden die bij u past. U komt dan niet om in een standaardprocedure terecht en wordt geheel op individuele behoeften geholpen.

*

Relatietherapie wordt door Jan-en-alleman aangeboden. En het valt voor u niet mee om de juiste therapeut voor uw situatie te vinden. U heeft de keuze uit therapeuten die geheel volgens het boekje werken en daardoor weinig flexibel kunnen handelen, en therapeuten die vrij kunnen handelen op basis van wat u nodig heeft. En dan zijn er nog therapeuten die heel onorthodox handelen en met u de confrontatie aangaan met wat er werkelijk speelt.

Aan u de keuze, maar weet wel dat u zelf voor de kosten opdraait. Het landelijk standaardtarief is op dit moment €126,50/klokuur. Mijn tarief….kijk op mijn website: concies.nl

*

Copyright©️oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Aanvullende verzekering, Affectieve relatie, Algemene voorwaarden, ASS, Autisme, Bekwaam, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, Communicatie, Communicatiestoornis, Competenties, conflict, Datingsites, Depressiviteit, echtscheiding, Ergernissen, Escalatie, Expertise, Familieleed, Frustraties, Gebroken-hart syndroom, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geloofsovertuiging, Gezin, Huiselijk geweld, Huntington, Huwelijk, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, kinderbelangen, Kinderen, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, maatwerk, Machtsmisbruik, Narcisme, Normen en waarden, Obsessief gedrag, Onverwerkt verdriet, Ouders, Overgang, Passief geweld, PDD-NOS, Persoonlijkheidsstoornis, Pijn, Racisme, Radicalisering, Relatiebemiddeling, Relatieprobleem, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Samengesteld gezin, samenlevingsovereenkomst, samenwonen, Scheiden, scheiding, Seks, Seksueel actief, Slapeloosheid, Sociaal lijden, Sociale media, stress, Teleurstelling, Therapie, Thuis, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, Uurtarief, Vakbekwaam, Valentijnsdag, Veiligheid, Verlatingsangst, Verzekeringen, Verzoening, vreemdgaan, Waarden en normen, woekerpolis, Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, zorgverzekering, Zorgverzekeringswet, Zorgwet en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s