Hoeveel rekening houden werkgevers in de gezondheidszorg met de gezondheid van hun werknemers

Met hoeveel ‘trots’ wordt er gesproken over de inzet van verpleegkundigen, verzorgende-IG’s, artsen en intensivisten als het gaat om het werk dat zij momenteel verrichten in de zorg in het kader van de coronacrisis. En dan hoor ik een verhaal, en nog een verhaal, en nog een verhaal en nog een verhaal (uit directe bron), van verpleegkundigen en een verzorgende-IG die ook de keerzijden van deze jubelstemming laten zien. Want, hoe ‘trots’ wij ook mogen zijn op de werkbereidheid en het aanvaarden van de risico’s op de werkvloer van deze professionals, er blijken ook werkgevers te zijn die daar anders tegenaan kijken.

Zo sprak ik de afgelopen 2 weken met verschillende zorgverleners en wat zij mij vertelden, kan wat mij betreft niet door de beugel.

Een verpleegkundige die op de ambulance werkt vertelde dat zij bij herhaling door haar leidinggevende op pad werd gestuurd om een patiƫnt met coronaklachten op te halen, zonder dat zij de beschikking had over afdoende beschermende middelen. Zij werd gedwongen om zonder persoonlijke bescherming de patiƫnt over te tillen op de brancard en daarna te beademen tijdens het transport. Haar leidinggevende dreigde met ontslag wegens werkweigering als zij deze coronapatiƫnten niet ging ophalen.

De betreffende verpleegkundige zit nu ziek thuis in quarantaine en ook haar man is besmet.

Een tweede verpleegkundige vertelde mij over hoe haar dag er uit zag op de corona-afdeling van het verzorgingshuis waar zij werkte. Toen zij verkoudheidsklachten kreeg en haar lichaamstemperatuur daarbij ‘subfebriel’ bleek (dus net geen koorts, maar 37,9 graden Celsius), mocht zij zich niet ziek melden. En dat terwijl de minister-president kort daarvoor iedereen nog had opgeroepen (met het hele gezin) in thuisisolatie te gaan bij dit soort klachten. De verpleegkundige werd gedwongen om te blijven werken. Uiteindelijk werd zij ziek en getest. De test bleek, hoe kon het ook anders, positief. Pas toen zij koorts kreeg (0,2 graden hoger dan daarvoor), moest zij thuis blijven. Ondertussen was het aantal besmette ouderen, waarmee zij in aanraking was geweest, voor tweederde overleden aan corona.

Pas nadat zij naar huis was gestuurd kon zij aanvullende gezondheidsmaatregelen nemen. Omdat zij een Ć©Ć©npersoonshuishouden voert, is zij niet in staat om in haar eigen levensbehoeften te voorzien. Aanvankelijk wilde niemand haar hierbij helpen. Gelukkig heeft een buurvrouw inmiddels de taak op zich genomen om dagelijks boodschappen voor haar te doen.

Een IC-verpleegkundige vertelde mij dat hij ruim 14 uur aan een stuk door had moeten werken. Tijdens zijn dienst was hem geen enkele pauze toegestaan. aan het einde van zijn dienst werd hem verzocht meteen naar huis te gaan, maar het openbaar-vervoer was op dat tijdstip niet meer beschikbaar. Zonder eten of drinken, en voor eigen kosten, diende hij een taxi te nemen.

Hij heeft zich de volgende dag ziek moeten melden. Niet doordat hij corona had opgelopen, maar vanwege de uitputting en het tekort aan zorg (eten en vooral drinken) tijdens zijn werk de dag ervoor. Na een bemiddeling met de werkgever zijn pauzes verplicht en voorziet de werkgever de werknemers van voldoende eten en drinken.

Een verzorgende-IG in een verpleeghuis voor ouderen met dementie overkwam hetzelfde. Zij had benauwdheidsklachten, had koorts en voelde zich ziek. Zij kon nog amper op haar benen staan. Haar werkgever verbood haar, op straffe an ontslag-op-staande-voet (wat overigens door elke rechter nietig zou worden verklaard, maar de werkverhouding wel ernstig zou hebben verstoord), zich ziek te melden.

Na een korte bemiddeling door mij, waarin ik de belangen van de werknemer Ć©n de werkgever aan de orde stelde, kon de verzorgende-IG thuis blijven. In de weken die volgden was zij ernstig ziek en werd zelfs een opname op de IC overwogen. Deze werknemer zit inmiddels ruim 5, bijna 6 weken thuis en een spoedig volledig herstel, en dus hervatten van haar werk, zit er nog niet in.

Het klinkt dus allemaal heel erg mooi in de media. En de programma’s op televisie lopen over van jubelende en juichende media-geile bestuurders en deskundigen. Zij putten zich uit in superlatieven over deze ‘kanjers’, maar ondertussen is er veel leed onder deze hardwerkende, financieel ondergewaardeerde en derhalve onderbetaalde, professional. Voor hen is het zelfs nog maar de vraag of zij straks, als de crisis voorbij is, hun overuren krijgen uitbetaald. Want menig werkgever in de gezondheidszorg vindt het maken van lange dagen door overwerk een impliciet risico van het vak. Mondjesmaat wordt overwerk in vrije tijd gecompenseerd. En als er al wordt uitbetaald, dan verdwijnt het grootste deel van deze verdienste in de diepe zakken van de fiscus.

Het gaat ‘m straks niet meer worden als deze crisis voorbij is en de volgende lading zorgvragers met enorme zorgvragen zich aandient. Dan zullen deze verpleegkundigen, verzorgende-IG’s, en waarschijnlijk ook de artsen en intensivisten, bij bosjes omvallen. Uitgeput, tot uitgewoond, door de onevenredig hoge werkbelasting van deze crisis kunnen zij dan bij elkaar worden geveegd.

Met dank aan hun werkgevers en hen die namens hun optreden.

Om privacy-redenen en op verzoek van betrokkenen zijn de identiteiten van betrokkenen alleen bij mij bekend. Vanuit mijn professionele achtergrond ben ik tevens aan geheimhouding gebonden..

CopyrightĀ©ļøoncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijnā€™, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Alledaags, Angstcultuur, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsjuridisch, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrecht, Arbeidsrisico's, Arbeidsvoorwaarden, Arbowet, Balans, Bedreiging, Bekwaam, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Bevoegd, Bezorgdheid, Collegialiteit, Communicatie, Communicatiestoornis, Compensatie, Competenties, conflict, coronacrisis, coronamaatregelen, coronavirus, Diagnose, dood, Dood door schuld, Ergernissen, Escalatie, Expertise, Frustraties, gezondheidszorg, Informatief, Integriteit, Intensive Care, intensivist, Intimidatie, Irritaties, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Kwaliteitskeurmerk, Lichamelijk lijden, Machtsmisbruik, Mediation, Medisch handelen, Normen en waarden, Onderhandelingen, Ontslag, Ouderenzorg, Overlijden, Pandemie, Passief geweld, Principieel onderhandelen, quarantaine, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Schrikbewind, Sociaal lijden, Sociale media, Spanningen, Spraakmakend, Standpunten, Sterven, stress, Terreur, verpleegkundigen, verzorgende-IG, Waanzin, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Werkgever, Werknemer, Zorgplicht, Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, zorgverzekering, Zorgverzekeringswet, Zorgwet, zorgzaam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s