Het coronavirus lijkt ook een dodelijk effect op relaties te hebben.

Sinds februari gaat Nederland gebukt onder de terreurgolf die het covid-19-virus veroorzaakt. Vooral de fysiek zwakkeren in de samenleving lijken dit te moeten bekopen met de dood. Anderen zijn veroordeeld tot een heftig ziekbed op een Intensive-Careafdeling, vaak met nog een langdurig revalidatieproces als nawee. En weer anderen lijken het virus in enkele uren te hebben overleefd. Maar het is niet het coronavirus dat de samenleving ernstig ontwricht, maar wat er vanwege dat virus allemaal in de levens van Nederlanders gebeurt en verandert.

De grootste ingreep in de levens van Nederlanders komt toch wel van de volksvertegenwoordiging, het parlement. Het is de regering die heeft bepaald dat er sociale afstand dient te worden aangehouden, en dat is iets anders dan de 1,5 meter onderlinge afstand die ook is afgekondigd. Beide maatregelen hebben echter tot gevolg dat de bevolking wordt gevraagd om vooral thuis te blijven. In huis blijven is zelfs verplicht wanneer één van de huisgenoten symptomen van de ziekte vertoont die gerelateerd wordt aan het coronavirus.

Thuiswerken is het gevolg van deze ontwikkeling. De regering heeft iedereen niet alleen opgeroepen om zoveel als mogelijk thuis te blijven, maar om ook thuis te werken. Althans, wanneer het werk dit mogelijk maakt. Naast deze maatregelen voor de arbeidsklasse, heeft de regering de scholen gesloten en zitten ook de kinderen thuis. Samen met papa en mama, die thuis moeten werken.

Theoretisch zitten door deze coronamaatregelen honderdduizenden Nederlanders thuis. Gezinnen en stellen zitten als zij de voorschriften van de overheid netjes opvolgen, in principe, 24/7 op elkaar lippen. Thuis, met elkaar opgesloten. Een omgeving waarin het in het begin nog wel op te brengen is dit met elkaar op te brengen. Iedereen is, opnieuw in principe, bereid om zijn of haar steentje bij te dragen aan de gecontroleerde uitbraak van de ziekte als gevolg van het covid-19-virus. In het begin, ten minste. Wie wil er niet bijdragen aan een lager risico om ziek te worden, met name ten behoeve van de ouderen en minder sterken in de samenleving? Wat is er moeilijk aan gezellig thuiszijn met elkaar?

Maar dan gebeurt het. Na maanden van herfstachtig weer, regen en wind, breekt dan eindelijk de zon door en volgt er een periode van warm en zeer zonnig weer aan. Dan is iedereen toch veel liever buiten?

Maar goed, men blijft binnen voor het algemeen belang: het gecontroleerd doorstaan van een periode waarin het virus veel ernstig zieken kan veroorzaken. Het idee dat we de ouderen en zwakkeren in de samenleving zo kan beschermen tegen een ongewisse dood, draagt toch bij in de motivatie om gehoor te geven aan de oproep. De gevolgen zijn in het begin beperkt. Hooguit wat ergernissen en irritaties. Oké, soms een enkele frustratie, maar die vallen nog mee vergeleken bij hoe deze zijn geweest voor aanvang van de coronacrisis. En dus doorstaat de gemiddelde Nederlander de eerste weken van deze gematigde lockdown.

Echter, bij de niet gemiddelde Nederlander heeft de vrijwillige lockdown, het thuisblijven, ook zo zijn kanttekeningen. Met name bij stellen waar de relatie al enige tijd onder druk staat (ook trouwens bij de stellen waarbij dat nog niet expliciet duidelijk het geval is geweest) heeft deze lockdown flinke impact. De irritaties, ergernissen en frustraties van het constant met elkaar onder een dak moeten verblijven zorgt ervoor dat de spanning in de relatie toeneemt. De onmogelijkheid om even zonder de ander te zijn is nagenoeg onmogelijk. Bovendien verandert er niets in de situatie. Even terugtrekken in de slaapkamer of een andere ruimte is immers niet meer dan een korte time-out. En praten over de irritaties, ergernissen en frustraties leidt eigenlijk eerder tot nieuwe irritaties, ergernissen en frustraties dan dat deze de wereld uit worden geholpen.

En daarmee is het coronavirus niet alleen de veroorzaker van ziekten die tot de dood kunnen leiden, maar ook killing voor de relatie.

Hoe moet dat nu verder? Moeten jullie wachten tot deze periode van lockdown voorbij is en covid-19 het leven niet meer opsluit achter de voordeur? Dat is aan jullie. Jullie kunnen echter ook een kijkje nemen op concies.nl. Daar lezen jullie welke mogelijkheden er zijn en dat jullie daarvoor niet de deur uit hoeven. Een kwestie van contact opnemen via 0621203655 of info@concies.nl. Dan kunnen jullie een afspraak maken voor het kennismakingsgesprek en bespreken hoe jullie toekomst er uit gaat zien en daarmee meteen aan de slag gaan. Want dat er iets moet worden gedaan aan de huidige toestand in huis zal jullie wel duidelijk zijn.

Copyright©️oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Affectieve relatie, Alcoholproblemen, Alledaags, Angst, Belangen, Bemiddeling, Boosheid, Communicatiestoornis, conflict, coronacrisis, coronamaatregelen, coronavirus, echtscheiding, Ergernissen, Expertise, Frustraties, Geweld, Huiselijk geweld, Huwelijk, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Kinderen, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, maatwerk, Mediation, Normen en waarden, Onderwijs, Passief geweld, Pijn, privacy, Relatiebemiddeling, Relatieherstel, Relatieprobleem, Relatieproblemen, Relatietherapie, Respect, RIVM, Samengesteld gezin, samenwonen, Scheiden, scheiding, Seks, Seksueel misbruik, Slapeloosheid, Sociaal lijden, Sociale media, Spanningen, Spraakmakend, Standpunten, Toekomst, Uncategorized, Verzoening, Waarden en normen, Zorgplicht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s