Huiselijk geweld tussen partners, daar lijden de kinderen onder

In mijn praktijk, zowel bij mediation als bij relatietherapie, kom ik best wel vaak situaties tegen waarin sprake is van huiselijk geweld. En dat kan heel ver gaan. Partners die, in het bijzijn van hun kinderen, elkaar voor rotte vis uitmaken. Partners die zo hard tegen elkaar staan te schreeuwen dat ze er nog schor van zijn als ze hun volgende gesprek met mij hebben. Een partner die mij Appt om hulp, omdat de beide partners elkaar kort daarvoor fysiek te lijf zijn gegaan. Maar ook dat een partner de andere partner dagenlang negeert en daardoor de sfeer te snijden is. Onderlinge spanningen als een van beide partners de woning betreedt bij terugkeer van het werk. Het is maar een kleine greep uit de vele voorbeelden die ik zou kunnen geven over huiselijk geweld (seksueel geweld in al zijn vormen nog buiten beschouwing gelaten). Het is eigenlijk geen nieuws, maar huiselijk geweld is schadelijker dan gedacht voor kinderen.

Probleemgezinnen hebben meer dan wekelijks te maken met geweld, gemiddeld 71 keer per jaar. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat huiselijk geweld veel heftiger is dan gedacht. Ook blijken de gevolgen voor kinderen groter. In meer dan de helft van de gevallen zijn kinderen niet alleen getuige van geweld tussen ouders, maar zelf ook slachtoffer. Gemiddeld gebeurt dat 1 keer per maand. Het gaat in de meeste gevallen om psychisch geweld zoals vernedering, uitschelden of dreigementen.

Zo kondigde een vader meerdere keren bij zijn kinderen (6, 8, en 11 jaar oud) aan dat hij ging scheiden van hun teringmoeder. Een dochter van 10 jaar sprak mij eens aan, in aanwezigheid van haar ouders, tijdens een gespreksronde, waarin zij mij haar blijdschap van mijn huisbezoek vertelde….omdat haar ouders dan ten minste geen ruzie met elkaar maakten. Een andere 12-jarige dochter vertelde mij over haar ‘vriend’. Een man van 28, waar ze zelfs bleef slapen, omdat het thuis wel een oorlog leek. Een man vertelde over zijn eigen schreeuwen, omdat zijn ex niet met hem wilde praten over de ellende waarin zij hun kinderen brachten door de scheiding. Een andere man was door zijn vrouw over zijn voeten gereden, waar de kinderen bij aanwezig waren, toen zijn vrouw, na de zoveelste slaande ruzie, met haar auto wegreed. En dan de moeder die jarenlang als sportvrouw in de watten was gelegd en nadat haar carrière voorbij was, haar gezin min of meer in de steek liet, omdat zij niet in staat bleek te zijn haar verantwoordelijkheden tegenover haar kinderen op zich te nemen en haar echtgenoot bij herhaling, waar de kinderen bij aanwezig waren, vertelde dat zij geen liefde meer voor haar man en kinderen voelde.

Fysieke mishandeling van kinderen komt in een derde van de gevallen voor. Kinderen worden verhoudingsgewijs vaker geslagen door ouders die in onmin met elkaar leven, dan kinderen waarvan de ouders geen onderlinge spanningen ervaren. Een stel vertelde over een situatie waarin de moeder met hun zoontje deelnam aan de avondvierdaagse en het huis van haar ex passeerde. De vader was naar buiten komen stormen en had het kind zijn huis in willen sleuren, omdat het niet de beurt van de moeder was om voor het kind te zorgen. En dat terwijl de vrouw door de school van haar kind was gevraagd om zijn klas die avond te begeleiden tijdens het lopen.

“Het is voor het eerst dat zo’n meting op grote schaal wordt gedaan, maar het valt echt tegen”, zegt een woordvoerder van het Verwey-Jonker instituut in 2018 tegen een verslaggever van de NOS. “Er zijn meer incidenten dan verwacht, de gevolgen zijn ernstiger en de doorwerking duurt langer. Het is heftiger dan verwacht.”

Door het geweld hebben kinderen uit probleemgezinnen vaker dan andere last van traumatische klachten, zoals depressiviteit, angst of PTSS. Ook ervaren kinderen emotionele onveiligheid en verloopt de hechting met ouders moeizaam. Door de psychische schade kunnen kinderen heftig reageren, bijvoorbeeld met vluchtgedrag of juist opstandigheid. Onlangs kwam mij nog ter ore dat een van de kinderen (8 jaar) al twee keer had aangegeven dat het overwoog uit het raam te springen van het appartement waarin het woonde, 10 hoog. Daarnaast heb ik kinderen meegemaakt die een terugval hadden in hun sociaal-emotionele ontwikkeling en doubleerden op school. Kinderen die zich ontwikkelden tot perfectionistische, aan faalangst lijdende, volwassenen, omdat ze nooit konden voldoen met hun goed bedoelde inzet om het hun ouders naar hun zin te maken. Menig kind is ervan overtuigd dat zij geen goed kind zijn (geweest) voor hun ouders en dat zij daardoor als volwassenen relationele problemen hebben of juist daardoor gaan scheiden of zijn gescheiden.

Ouders zaten bij mij aan de mediationtafel en waren niet in staat om hun persoonlijke vete ondergeschikt te maken aan de belangen van hun, weer in zijn broek plassende, zoontje. En hoe blij (gelukkig) reageerde hun zoon toen zij samen met een nieuw ouderschapsplan bij hem kwamen. Vooral omdat het ouderschapsplan geheel in het teken stond van zijn belangen. Het bedplassen en in zijn broek plassen was van de ene op de andere dag voorbij. Hij kon daardoor ook weer bij vriendjes blijven slapen.

De onderzoekers benadrukten in 2018 dat huiselijk geweld in alle lagen van de bevolking kan voorkomen, maar zien wel dat het in armere gezinnen vaker voorkomt. Bijna de helft van de gevolgde gezinnen heeft een inkomen van minder dan 1500 euro per maand. Ook werkloosheid en alcoholgebruik spelen een rol. Ruim de helft van de gezinnen kampte met werkloosheid, tegen 5 procent in de rest van de samenleving. Ook bleek meer dan 40 procent van de mannen en ruim 30 procent van de vrouwen een alcoholprobleem te hebben. In mijn praktijk zie ik daar anno 2020 de gevolgen van het coronabeleid van de overheid bij komen. De lockdown, het verplicht thuis moeten blijven, terwijl ook de kinderen thuis moesten blijven van school tijdens de intelligente lockdown, maar ook de massale ontslagen als gevolg van het sluiten van bedrijven. De stress in de gezinnen, de onderlinge irritaties, ergernissen en frustraties tussen partners, in het bijzijn van hun opgehokte kinderen. En dat in een tijd waarin ook de jeugdzorg faalt en veel kinderen aan hun lot worden overgelaten.

Het viel de onderzoekers in 2018 bovendien op dat veel ouders die met huiselijk geweld te maken hebben daar zelf in het verleden ook slachtoffer van zijn geweest (44 procent). “Er is sprake van een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken met goede en passende hulp aan kinderen én ouders”, concluderen ze. En daar besteed ik extra aandacht aan. Niet alleen tijdens relatietherapieën, juist ook tijdens scheidingsmediations: goed gezamenlijk ouderschap na de scheiding. Ouders mogen van mij elkaar niet meer liefhebben, maar dat doet niets af aan hun verplichtingen naar hun kinderen. Die hebben ze immers verwekt in de periode dat ze het nog goed hadden met elkaar. Althans, in de meeste gevallen. En toen konden ze ook goed voor hun kinderen zorgen. Dat mogen hun kinderen nu ook van hun verwachten. Zij hebben daar recht op.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1100 gezinnen met kinderen tussen de 3 en de 18 jaar. Zij waren in meer dan 100 gemeenten aangemeld bij steunpunt Veilig Thuis. Het Verwey-Jonker Instituut zal in de toekomst nog onderzoek doen naar het soort geweld en de kwaliteit van de hulpverlening. Het onderzoek loopt nog tot 2021.

Ik zal het onderzoek blijven volgen en ondertussen aandacht blijven vragen voor de kinderen die klem komen te zitten tussen hun ouders en daaronder lijden. Ik zal ouders melden dat ik, wanneer zij hun kinderen zo (psychisch/al dan niet bewust) blijven mishandelen, hun zal aanmelden bij Veilig Thuis, zodat de gezondheid van hun kinderen niet verder geschaad zal worden. Niet alleen vanuit mijn professionele standpunt, maar ook omdat ik het zelf van dichtbij heb meegemaakt. Geen enkel kind hoeft te moeten lijden onder het geweld dat hun ouders veroorzaken. En dat mag u echt een missie van mij noemen.

Copyright©️oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Kees van Lunsen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s