Denk jij dat jij zo gezond bent dat je ook deze tweede golf corona (SARS cov-2) kunt overleven?

Er is inmiddels sprake van ‘de tweede golf’ en een ‘derde, vierde golf’ wordt niet uitgesloten. En tijdens de eerste coronagolf heb ik nog een gesprek gehad met een bodybuilder over corona/covid-19/SARS cov-2. Hij was er heilig van overtuigd dat hij niet tot een risicogroep behoorde. Gezien zijn leeftijd liep hij minder risico, vond hij, maar ik wel vanwege zijn massa…. Dan blijkt maar weer eens dat het huidige coronabeleid onvoldoende voorlichting bevat, want hoe zit het dan bij iemand die zo leeft als deze man?

Een goed en gezond leven is essentieel, maar dat geldt alleen in het algemeen. Voor hen is er dan doorgaans minder risico op ernstige complicaties, maar zij worden niet gevrijwaard van ziekten. Zo dienen bodybuilders er in deze coronatijd bijvoorbeeld serieus rekening mee te houden dat zij tot de risicogroepen behoren, net als mensen met chronische hartklachten, longklachten, diabetes mellitus en mensen met ernstig overgewicht.

En hoe komt het dan dat bodybuilders (fitness- en andere vergelijkbare krachtsporters) tot de risicogroepen behoren?

Dat heeft te maken met een van de symptomen die zich voordoen als iemand ziek wordt door het covid-19-virus. En dan gaat het specifiek om de longaandoening. Doordat longblaasjes kapot gaan, neemt het vermogen om zuurstof op te nemen in het lichaam af. Bodybuilders en andere krachtsporters hebben meer spierweefsel ontwikkeld. Deze spieren (het hart is overigens ook een spier) krijgen minder zuurstof en hebben daardoor ernstig te lijden onder de ziekte. Daarnaast vragen de hersenen om veel zuurstof. Minder zuurstof naar de hersenen prikkelt het ademhalingssysteem en dat faalt vanwege de beschadigde longblaasjes. In een gezond lichaam gaat het systeem vanzelf op zoek naar een balans, maar bij corona lukt dat niet meer. Steeds meer organen worden aangetast en de hersenen schakelt ze uit, omdat het de zuurstof nodig heeft die naar die organen wordt getransporteerd. Uiteindelijk kan dit tot multi-organ-falure leiden en tot de dood. Patholoog-anatomen hebben al heel wat beschadigd en vernietigd weefsel in de onderzochte lichamen, van patiënten die aan corona zijn overleden, aangetroffen.

Sporten is dus wel gezond, maar doe dat wel met mate. Datzelfde geldt voor de voeding en de ontspanning. Stress is sowieso al een ongezond mechanisme, bij corona is het een tikkie ernstiger. Onderzoekers hebben inmiddels gemeld dat stress van invloed is op de ontwikkeling van de ziekte. En stress behoort tot de meest ervaren lichamelijke ongemakken in deze tijd. Thuis werken, de kinderen thuis, minder ruimte voor sociale contacten, eenzaamheid, zelfisolatie, thuisisolatie, testen, steeds weer veranderende regelgeving, eigenwijze en deviante mensen, feestvierders en regelsovertredende bewindslieden. En ga zo maar door. De stress heeft nog veel meer oorzaken. En dus ook bij de bodybuilders. Zij kunnen niet of slechts beperkt naar de sportschool, wanen zich onaantastbaar, maar dat zit vooral tussen hun oren.

Er is niets mis met sporten, maar houdt er rekening mee dat je daardoor niet minder risico loopt op corona of een positieve test die leidt tot ziek worden. En dan maar hopen dat deze zich dan niet ontwikkeld tot de ernst dat opname op een IC noodzakelijk is.

Copyright©️oncies 2020

Concies’ Blogs is een product van CONCIES mediation / relatietherapie / onderwijsdiensten.

Wilt u meer weten? Kijk voor informatie op http://www.concies.nl.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s