Hebben de huidige drastische coronamaatregelen zin?

Op 14 december werd het duidelijk. Het kabinet had een harde noot gekraakt en de splinters daarvan vlogen als ongeleide projectielen door de samenleving. Binnen de kortste keren vormden zich lange rijen van geduldig wachtende cliënten voor de ingangen van juweliers, kledingzaken, tuincentra en doe-het-zelfwinkels. Het kabinet had besloten tot een harde lockdown. Alle, en dan ook wel echt alle, of toch misschien niet helemaal alle, niet-essentiële-winkels kregen de opdracht dat zij hun deuren op 15 december 2020 om 00.00 uur tot 19 januari 2021 gesloten dienden te houden. Ook sportscholen, theaters, bioscopen kregen de opdracht om in die periode niet meer open te gaan. Daarnaast kreeg het onderwijs de opdracht om hun programma’s vanaf woensdag digitaal aan te gaan bieden. En door dit alles brak de hel los. Begrip onder de bevolking, maar….

….op de voorste rij de politici van de oppositiepartijen. Zij zien hun kans schoon om uit deze coronamaatregelen een slaatje te slaan ten gunste van hun verkiezingscampagnes. Hoe gemakkelijk is het voor hen om te scoren op beleid waarmee een deel van het electoraat alles behalve blij is.

Op de tweede rij zijn de horeca-bedrijven aanwezig. Zij voelen zich al sinds medio oktober het slachtoffer van het crisisbeleid van het huidige kabinet. Een reden om nog harder van de daken te schreeuwen dat zij de komende lockdown niet zullen gaan overleven. En dan gaat het bij hen er om om meer compensatie, dus geld.

Op de rij daarachter staan de onderwijsinstellingen. Zij voelen zich voor het blok gezet en vinden dat zij voor een schier onmogelijke taak worden gesteld. Zij stellen dat de maatregelen de kwaliteit van het onderwijs aantast.

En tot slot staat daar de rest van Nederland. Zwaar verontwaardigde jongeren, hyper-teleurgestelde families en gezinnen, en mensen die diep geloven in complottheorieën. Zij zien hun kerstfeest in het water vallen en moeten er niet aan denken dat zij de jaarwisseling telefonisch af moeten doen. Men gelooft in een complottheorie of is coronamoe. Althans, zo wordt de noodzaak van het hanteren van de maatregelen bestreden. Men heeft er geen zin meer in.

De vraag is echter of de maatregelen, die inmiddels van kracht zijn, leiden tot hetgeen het kabinet, in overleg én op aanraden van alarmerende berichten van het RIVM en het OMT, voor ogen heeft. Leiden de genomen maatregelen tot een lager Reproductiegetal (R<1)? Zal covid-19 minder grip krijgen op de gezondheid van de inwoners van Nederland? Of is dit beleid, of welk ander beleid dan ook, dweilen met de kraan open?

Om op deze vraag antwoord te kunnen geven, is het van belang om een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Om te beginnen dienen we stil te staan bij de mate waarin mensen nog met elkaar in contact kunnen komen. Dan begint dat al bij het boodschappen doen voor de feestdagen, en eigenlijk ook de dagen die daaraan voorafgaan. De winkelstraten zullen leeg zijn, maar de supermarkten, speciaalzaken en afhaalloketten (zelfs niet-essentiële winkels gaan deze openen) zullen massaal worden bezocht. Mondkapje, alcoholdispensers, of wat dan ook, zullen besmettingen niet in de weg staan. Met onze handen, en dan maakt het niets uit of we handschoenen dragen, raken we tal van besmette goederen aan. Kijk maar eens om u heen en zie hoe vaak mensen alleen al aan hun mondkapje zitten. Nog daargelaten het aantal mensen dat zich niet heeft laten testen, maar wel besmet is, en ondertussen gewoon boodschappen doet. Of de mensen die zich wel hebben laten testen, maar niet in thuisisolatie is gegaan en de winkels nog snel even bezoekt.

Daarnaast zijn er de jongeren. Die worden van veel maatregelen vrijgesteld, omdat ze minder snel ziek worden als gevolg van een besmetting. En daar zit nu juist een groot gevaar. Jongeren kunnen dan wel minder bevattelijk zijn voor de ziekte en daardoor geen IC-bedden bezetten, ze zijn wel dragers van het virus en kunnen anderen dus besmetten. Tja, en als oma en opa dan de feestdagen komen vieren, dan staat velen van hen nog een onaardige verrassing te wachten. Maar ja, het kabinet durft het niet aan om bezoek te verbieden en staat zelfs bezoek toe tijdens de kerstdagen. 24, 25 en 26 december, 3×3 bezoekers over de vloer. Negen keer het risico om een besmetting op te lopen in huiselijke kring. En dat aantal groeit nog eens dramatisch als de de mensen uit de contacten vervolgens weer bij anderen op bezoek gaan.

Ondertussen staan er al twee auto’s met dakkoffers in de straat, klaar om te vertrekken richting Zwitserland (waar toeristen mogen komen om te skiën) of een andere vakantiebestemming. En dat terwijl er een negatief reisadvies (tot maart 2021) is gegeven. Deze vakantiegangers zullen dragers kunnen worden van het virus dat ze daar kunnen oplopen. En daarmee worden zij de niet ondenkbare veroorzakers van de derde golf.

En dan zijn er de synagogen, gebedshuizen, kerken en moskeeën. Die mogen open blijven. Daar mogen mensen nog massaal samenkomen. En dat terwijl, soms ook goed geventileerde, sportscholen en andere accommodaties (en winkels) hun deuren dienen te sluiten. Denk daarbij ook aan theaters en bioscopen. Dat vraagt om onbegrip, ergernissen, irritaties en frustraties, of de bezoekers nu wel of niet een mondkapje moeten dragen.

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Want, of u het nu leuk vindt of niet, covid-19 gaat niet meer weg. Covid-19 zal steeds weer de kop opsteken en doden eisen. En elke keer zullen de IC- en verpleegafdelingen weer vollopen. Er zullen steeds weer tekorten zijn aan bedden.

Er kunnen nog zulke strenge maatregelen worden genomen, ze zullen elke keer slechts tijdelijk verlichting geven. Steeds weer zullen de besmettingscijfers oplopen en het is nog maar de vraag of het coronavaccin daadwerkelijk effectief zal zijn. En daar is, door het kabinet, alle hoop op gericht.

Vooralsnog lijkt het er op dat het vaccin geen immuniteit biedt tegen corona, maar het lichaam in een zwakke soort van staat-van-paraatheid brengt. Hierdoor kan het afweersysteem sneller anticiperen op een besmetting van covid-19. En net als bij de griepprik (tegen het influenzavirus) toont het aan dat deze methode niet de garantie geeft dat men niet ziek kan worden. Hoe boos en teleurgesteld zullen mensen zijn wanneer dit het geval is. De ontwikkeling van een adequaat geneesmiddel is zeer gewenst, maar staat nog volledig op een onzekere basis en kan nog heel lang op zich doen laten wachten.

En wat betekenen de dagelijkse coronacijfers? We worden immers dagelijks geconfronteerd met oplopende cijfers. Wat er echter niet bij wordt gezegd is op hoeveel testen dit aantal is gebaseerd. Het maakt een groot verschil of 10.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld op 60.000 testen of op 20.000 uitgevoerde testen; ook al willen het RIVM en het OMT ons anders doen geloven.

Tot slot, en daarbij wil ik elke suggestie van complotdenken uitsluiten, nog dit. De dodencijfers zijn enigszins vertekend. De suggestie wordt gewekt dat de coronadoden het aantal doden sterk doet toenemen. Maar de werkelijkheid is dat de oversterfte (het aantal doden dat er meer is dan normaal) slechts om enkele honderden per maand gaat. Natuurlijk is het vreselijk dat een geliefde komt te overlijden door corona, maar een groot deel van de slachtoffers zou sowieso al snel komen te overlijden. En dat is ook gebleken na de eerste coronagolf toen er sprake was van ondersterfte, oftewel minder doden dan normaal. Toen zijn er minder mensen dan normaal komen te overlijden.

Hoe dan ook. We hebben het er maar mee te doen, met de genomen maatregelen. We zullen ons erbij moeten neerleggen. Én bij voorkeur, eigenlijk zelf een stapje verder te gaan (dus niet met de kerst of de jaarwisseling samenkomen, ook niet op de andere dagen). Ook al is de kans van succes klein. Bedenk dat het beleid er niet op is gericht op het terugbrengen van het aantal besmettingen, maar op het leeg houden van ziekenhuisbedden. En laten we eerlijk zijn: jij wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor het voortijdig overlijden van een geliefde of naaste, omdat jij het zo nodig vindt om bij iemand op bezoek te gaan of iemand bij jou thuis uit te nodigen en daarmee een besmetting hebben veroorzaakt?

Ik laat mij wekelijks testen. Met name omdat ik dan kan blijven werken. Althans zolang ik negatief test. Ik test op zaterdag en krijg op maandag de uitslag. Is deze negatief, dan kan ik tot de vrijdag werken. Ik blijf in het weekeinde dan in thuisquarantaine.

Ik wens u heel veel sterkte én wijsheid de komende weken.

Lees ook: https://concies.wordpress.com/2020/06/19/het-probleem-van-de-coronacrisis-zit-m-in-het-beleid/

Copyright©oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation & relatietherapie

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Kees van Lunsen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s