De balans opmaken en het effect hiervan op scheiden en relatietherapie

De donkere dagen voor de kerstviering en de jaarwisseling. De romantische gedachten rondom Valentijnsdag. En de spanning van de zomervakantie. Drie periodes in het jaar waarin de stand van zaken in relaties flink onder de loep wordt genomen. Het zijn de periodes waarin de relatie wordt geëvalueerd, de balans wordt opgemaakt. En in 2020 zijn daar nog eens de (intelligente en harde) lockdowns bijgekomen. Twee intense periodes waarin de crisisbestendigheid van de relatie op de proef zijn gesteld.
En wat blijkt, vrouwen nemen dan de beslissing om de relatie voordat die evaluatieperiode ingaat te beëindigen, mannen tillen dat besluit er liever overheen en stellen zich (passief) afwachtend op.

In eerdere blogs beschreef ik hoe het ook kan misgaan wanneer de situatie binnen de relatie escaleert. En dat gevaar schuilt er altijd in de dagen rond de kerst en oud-op-nieuw. Voorkom dat het zover komt.

• Ervaringen

In mijn praktijk neem ik dezelfde beweging waar. Wanneer een stel besluit te gaan scheiden, en vindt dat besluit voorafgaande aan een van deze drie periodes plaats, dan is dit vaker op initiatief van de vrouw dan van de man. Vrouwen gaan daarin zelfs zover, dat zij het van hun mannen overnemen wanneer die de mediator of de relatietherapeut zouden regelen, maar daar te lang over doen.
Mannen worden dan vaker voor het blok gezet.

Opvallend bij mediation

Bij de keren dat ik het heb meegemaakt, verlopen mediations, die door de mannen in die periodes worden geregeld, wat gelijkmatiger en met minder conflicten, dan wanneer vrouwen dat doen. Regelen vrouwen de mediator of de relatietherapeut, dan zijn zij vaker feller en strijdlustiger dan de mannen. Ze zijn het vaker ‘meer dan zat‘.

Significant is de basishouding van de mannen. Ze doen zich meer voor als slachtoffer, zoeken in de mediator/relatietherapeut een redder/makker/steuner door zich met name verbaal zwakker te tonen.
Wanneer ik deze mannen vervolgens stimuleer om hun bijdrage te leveren en verantwoordelijkheid te nemen, dan blijft er weinig overeind staan. De gêne om te moeten toegeven dat de relatie is stukgelopen of tenminste flinke averij heeft opgelopen, overheerst en praten gaat hen dan moeilijker af. Zeker wanneer zij zelf een grote bijdrage hebben geleverd in het vastlopen van de relatie.
Ik heb mannen met droge ogen horen beweren dat zij de perfecte partner zijn, terwijl zij hun vrouwen behandelen op een wijze waarvan de honden nog geen brood lusten.

Vrouwen daarentegen uiten zich vaker als de veroorzaker van de relatieproblemen, ook wanneer hiertoe geen aanwijzingen aanwezig lijken te zijn. Vrouwen zien het stuklopen of het oplopen van de averij vaker als het gevolg van persoonlijke tekortkomingen. Zij profileren zich dan niet als slachtoffer, maar als de dader vanwege het niet hebben kunnen voldoen aan de eisen en verwachtingen die zij aan zichzelf stellen om een goede partner, vrouw, moeder of schoondochter te zijn. Ik heb vrouwen zien kruipen over de grond om de boosheid van hun mannen te doen afnemen, terwijl zij part noch deel hadden in de oorzaak van de agressieve uitbarsting van hun man.

• De balans opmaken

En dit soort dingen doen zich beduidend minder voor wanneer stellen, in de periode rond de feestdagen (nu dus kerstmis en jaarwisseling), Valentijnsdag of de zomervakantie, besluiten te gaan scheiden of een relatietherapie-traject te starten. Hoe teleurgesteld zij in de kwaliteit van hun relatie of in het falen daarvan ook kunnen zijn.

Blijkbaar heeft Cupido invloed op deze processen.
Je gaat toch geen stennis trappen, wanneer de liefde in deze tijd van het jaar het centrale thema van het samen-zijn is. Bovendien, als de liefde -hoe diep die ook mag lijken te zijn weggestopt- er nog is, dan is er nog iets aanwezig om voor te gaan.
Wanneer de pijlen van Cupido op zijn en de liefde is gedoofd, dan zal de balans aangeven dat scheiden de beste oplossing is. Wanneer er kinderen zijn, is het moeilijk om voor hen de juiste beslissing te nemen, omdat ouders zich dan bewust zijn van de gevolgen voor hen. En toch blijkt scheiden dan de beste uitweg te zijn.

Hoe dan ook, op dit moment zullen veel partners overpeinzen op welke wijze zij, voor- of na de feestdagen, hun leven -al dan niet samen met die ander- wensen voort te zetten. En dat terwijl deze dagen dé feestdagen van het jaar zouden moeten zijn. Corona heeft al zoveel plezier weggenomen.

Voor meer informatie:
relatietherapie@concies.nl of
mediation@concies.nl

U hoeft nog niets te beslissen. Het helpt om samen te bespreken wat de beste oplossing of welke uitweg het beste is voor de toekomst. Daarvoor kunt u ook gebruik maken van het kennismakingsgesprek.

Bedenk dat investeren in de toekomst van twee kanten dient te komen, ook als deze toekomst een einde betekent voor de relatie.

Ik wens u veel wijsheid en liefde.

Copyright©oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Is de nood acuut? Bel 062.12.03.655 en we maken er meteen werk van, want voorkomen is beter dan….

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Afscheid, Alledaags, Balans, Co-ouderschap, Complexe echtscheiding, conflict, convenant, echtscheiding, Eenoudergezin, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Feestdagen, Gedragsproblemen, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huizenmarkt, Informatief, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kinderen, Koopwoning, Mediation, Ouders, ouderschapsplan, Participatiesamenleving, Puberteit, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Respect, Rouwen, Samengesteld gezin, scheiding, Seks, Seksdating, Seksueel misbruik, Slapen, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, Therapie, Uncategorized, Vakantie, Valentijnsdag, vreemdgaan, Vrouwenrechten, Waarden en normen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s