Wat betekent vaccineren voor het voortbestaan van SARS cov-2, oftewel covid-19/corona)?

Verschillende vaccins tegen corona zijn of worden goedgekeud door de EMA en daarmee is het licht op groen gegaan voor het vaccinatieprogramma in Nederland. Wat daarmee niet is gebeurd is dat de discussie over het vaccin tot een einde is gekomen. En dat is niet zo heel erg vreemd, want de informatie die er wordt verstrekt over vaccinatieprogramma’s is alles behalve transparant. Bovendien hebben de vaccins zich nog niet expliciet bewezen buiten de laboratoria. Ze hebben nog geen trackrecords. Maar dat wil nog niet zeggen dat het een slecht of gevaarlijk vaccin is. In dit blog leg ik uit hoe het zit met vaccinaties.

Zo berichtte de onderzoeksredactie van het RTLnieuws over de veiligheid van vaccins dat het had vastgesteld dat er de afgelopen jaren zo’n 27.000.000 keer een vaccin was gezet in Nederland en dat er in slechts 400 gevallen mensen zodanig ziek waren geworden dat een ziekenhuisopname noodzakelijk was. Waar deze berichtgeving nat ging, is dat het daarbij naliet te vermelden om welke vaccins het ging. Oftewel, bij welk vaccin waren hoeveel mensen zo ziek geworden van het vaccin dat zij ingespoten hadden gekregen.

Daarnaast vergat deze redactie te vermelden of deze mensen ook van de reactie op het vaccin waren hersteld. En hoe het zit met reacties van het menselijk afweersysteem in het algemeen. Want ons afweersysteem zit ingewikkeld in elkaar. Mogelijk kent u de verhalen ook. Er zijn mensen die van de ene op de andere dag een afweerreactie krijgen op bijvoorbeeld drop of aardbeien of pleisters, terwijl ze al jaren potten met drop leeg hadden gegeten, de ene na de andere beschuit met aardbeien hadden opgegeten of pleisters op hun huid hadden geplakt. En het bizarre is dat deze mensen vaak daarna weer gewoon drop of aardbeien konden eten. Bij (rode) pleisters is dat vaak niet het geval. De afweerreactie wordt een allergische reactie genoemd. Soms gaat deze reactie niet meer weg, denk daarbij maar aan mensen die last van hooikoorts hebben of allergisch zijn voor de stofmijt of honden- en kattenharen of vogels.

Een ander voorbeeld van een heftige reactie van het afweersysteem is de anafylactische shock op een bijen- of wespensteek. Deze kan zelfs tot de dood leiden. Gelukkig bestaat er een behandeling tegen. Deze bestaat uit het opzettelijk en gecontroleerd meerdere malen laten steken door bijen of wespen. Met deze behandeling wordt het afweersysteem in de juiste staat van paraatheid gebracht, oftewel getraind in het bestrijden van de toxine die in de vloeistof zit die de bij of de wesp in het lichaam spuit als het steekt. Hierdoor wordt de anafylactische reactie van de bloedvaten voorkomen bij een volgende steek in het wild.

En laat deze methode nu ook worden toegepast bij vaccinatie. Alleen worden er nu geen prikken gegeven door het betreffende organisme zelf, maar door een dokter, doktersassistente of een verpleegkundige. En de stof, die het afweersysteem activeert, zit nu in een vloeistof die is gemaakt door (slimme) fabrikanten. Moet het daarom worden afgewezen?

Even terug naar die 27 miljoen vaccinaties die er al eerder zijn gezet. Herinnert u zich de heisa om het HPV nog? Meisjes kunnen het vaccin hiertegen krijgen, zodat het risico wordt verlaagd op het krijgen van baarmoederhalskanker. Mensen die tegen deze vaccinatie waren lanceerden het ene verhaal na het andere over de vaccinatie. Het vaccin zou juist een gevaar zijn voor de kinderen. Wat zij daarbij (gemakshalve) over het hoofd zagen, was dat het gebruikte vaccin al meer dan 40 jaar gebruikt werd en zijn werking al dik en vet had bewezen. En natuurlijk zijn er mensen die wel ziek zijn geworden. De meesten door een afweerreactie tegen het vaccin. Een enkeling kreeg toch baarmoederhalskanker.

Baby’s worden in de eerste weken na hun geboorte al gevaccineerd. Kleuters worden gevaccineerd. Jongeren worden gevaccineerd, net als volwassenen en ouderen. En in verreweg de meeste gevallen met succes. Kinderen sterven niet meer aan de difterie, pokken, poliomyelitis (polio in de volksmond) of kinkhoest. Anderen worden niet ziek of slechts in lichte mate van het influenza-virus, na de griepprik. Een virus dat jaarlijks toch al gauw 200.000 tot 500.000 doden eist. Een aantal dat veel groter zou zijn als er niet gevaccineerd zou worden. En dat is wat er bereikt kan worden met vaccinatie.

Wat niet bereikt kan worden is dat de boosdoener zomaar ophoud te bestaan. TBC, poliomyelitis en andere ziekten zijn daar een voorbeeld van. Vaccineren helpt, maar er worden nog wel mensen ziek. Dat zijn vaak mensen die niet zijn gevaccineerd. En dat zij zich niet hebben laten vaccineren is hun recht. Het schenden van de persoonlijke- en lichaamsintegriteit is niet toegestaan. Het is een grondrecht en dus kunnen mensen zich hierop beroepen. Daarom kan vaccinatie niet worden afgedwongen of bestraft. Ook niet in geval van covid-19. Maar dat heeft wel gevolgen.

Even een vraagje tussendoor: Heeft u zich de vraag al gesteld hoe het komt dat veel, héél véél, mensen zich zonder enige twijfel laten vaccineren wanneer zij op vakantie gaan naar bepaalde landen waar ze risico lopen op het oplopen van een virusziekte en nu bezwaar maken tegen het huidige vaccin? Het is maar een vraagje tussendoor, maar toch….

En die gevolgen zijn tweeledig. De mens is niet de enige gastheer voor het voortbestaan van een virus. Covid-19 heeft eerst huisgehouden op dieren. Pas toen het zover was gemuteerd kon het overspringen op de mens. U kent de gevolgen. Wereldwijd inmiddels bijna 2.000.000 doden (meetdatum 15 januari 2021). Nog niets, percentueel gezien, vergeleken met de Spaanse-griep van een kleine eeuw geleden. Maar toch een substantieel aantal. Daar kunnen we niet omheen. Net zo min als om de mogelijkheid om ons afweersysteem in een staat van paraatheid te brengen tegen dit virus. Want dat is wat een vaccin doet. Het brengt het lichaam in een toestand dat, wanneer het virus (SARS cov-2/covid-19/corona) het lichaam binnendringt, het afweersysteem al weet wat het moet doen om verdere groei van het virus in het lichaam tegen te gaan en dus de ziekte kan voorkomen. Met die restrictie, dat het niet bij iedereen even goed zal werken en dat het virus zich continu muteert en dus verandert. Er zullen mensen ziek worden door het vaccin en er zullen mensen zijn die een allergische reactie zullen vertonen op het vaccin (wat als bijwerking wordt gezien). En er zullen mensen zijn die toch ziek zullen worden door het virus en er aan zullen komen te overlijden. Maar dat zullen er uiteindelijk miljoenen minder zijn dan wanneer er niet gevaccineerd zou worden.

Is het virus met de vaccinatie dan de wereld uit? Nee, voorlopig blijven mensen (ook kinderen en jongeren voor alle duidelijkheid) nog dragers zijn van het virus. Ze kunnen nog steeds worden besmet en anderen besmetten. Ze zullen nog steeds positief getest worden. Maar het virus zal in het lichaam effectief worden bestreden en daarmee zal het virus aan virulentie (een mooi woord voor kracht en mate waarin het in staat is om ziek te maken) inleveren. Het influenza-virus, het virus dat voor de Spaanse-griep verantwoordelijk was, is niet verdwenen. Het is gemuteerd, omdat het ook tot deze soort virussen behoort. Maar het maakt mensen minder vaak ziek en is zeker niet meer zo dodelijk, hoewel er nog wel piekjaren zijn in het aantal slachtoffers per jaar. Poliomyelitis en TBC komen ook nog steeds voor, ondanks wereldwijde vaccinatieprogramma’s. En dat is vooral te wijten aan degenen die zich niet hebben (kunnen) laten inenten.

Daarom heeft het bestraffen of belonen ook geen zin bij vaccinatie. Mensen die zijn gevaccineerd kunnen gewoon besmet raken, maar zijn geen geschikte gastheer meer voor het virus. Het virus wordt door hen effectief bestreden totdat het zover is gemuteerd dat het vaccin geen effect meer heeft. Of, althans, totdat de staat van paraatheid niet meer volstaat. Dan dient het vaccin te worden afgestemd op de mutatie. Dat gebeurt nu al jaarlijks met de griepprik.

Tot slot een verhelderend voorbeeld. Een beetje raar, dat wel. Maar het laat wel zien hoe het werkt.

U bent de trotse bezitter van een nieuwe auto. En vanaf het moment dat u hem gaat gebruiken, stelt u hem bloot aan de geneugten van het weer. Zon, regen, wind. Maar ook vuil en opspattende steentjes. Uw auto heeft daar onder te lijden en zal gaan roesten. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, wast u uw auto regelmatig en zet u hem in de was. U kunt hem zelfs een speciale coating geven, zodat hij nog beter beschermd is en niet zal gaan roesten. Want hoe meer hij zal gaan roesten, hoe korter u van uw auto kunt genieten. Uw auto is vanaf zijn geboorte, het moment dat hij aan het natuurgeweld wordt blootgesteld, ten dode opgeschreven. Echter, door uw beschermende maatregelen redt u uw auto van deze ondergang, de ziekte die roest wordt genoemd. Autofabrikanten hebben dat ook door, net als producenten van middeltjes die uw auto beschermen. En u maakt daar maar wat graag gebruik van. U wilt uw gouden koets niet kwijt. U bent er de trotse bezitter van. Net als van uw lichaam. Dat onderhoudt u ook zorgvuldig. Oké, u rookt misschien wel, u drinkt misschien wel alcohol of u eet soms ook wel iets wat ervoor zorgt dat uw lichaam daar onder lijdt. Er zijn ook mensen die hun auto niet onderhouden. Het gros streeft er echter naar om zelf zo gezond mogelijk te leven, om oud te worden. Om te genieten. Te genieten van die auto. Die auto die een eeuw geleden nog nat werd door gewone regen en tegenwoordig lijdt onder zure regen. En tegen die zure regen maakt de industrie weer afweermiddelen in de vorm van een nieuwe soort was of een coating.

U kunt dus voor of tegen vaccineren zijn. Net zo goed als u het wel of niet noodzakelijk vindt om uw auto te beschermen tegen roest. Maar of u het nu links- of rechtsom draait, uw voortbestaan of dat van uw auto, staat of valt bij het onderhoud dat u aan uw lichaam, of uw auto, pleegt. De boosdoeners gaan niet weg, maar u riskeert wel minder dat u, of uw auto, er onder gaan lijden.

En dan heeft halfbakken werk (het niet volledig voldoen aan wat noodzakelijk is om de vaccinatie te laten werken) geen zin; dan heeft het onderhoud niet het beoogde effect.

Vaccineren is niet zozeer het bestrijden van het virus, maar eerder een kwestie van onderhoud aan uw lichaam.

Copyright©oncies 2020

Concies’ Blogs is een produktie onder redactie van CONCIES mediation | relatiebemiddeling.

Hulp nodig? Kijk op http://www.concies.nl of ik iets voor u kan betekenen. Ik kom naar u toe, waar u ook woont in Nederland.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Aannames, Afslachten, Agressie, Alcoholgebruik, Alcoholmisbruik, Alcoholproblemen, Alledaags, Angst, Angstcultuur, argumenten, Balans, Bedreiging, Bekwaam, Belangen, Bezorgdheid, blijfthuis, Boosheid, Communicatie, Competenties, conflict, corona, coronacrisis, coronamaatregelen, coronavirus, COVID19, demonstreren, Diagnose, Discriminatie, economie, Economische motieven, economische schade, Epidemie, Escalatie, Expertise, Familie, Feestdagen, Frustraties, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geloofsovertuiging, Geweld, Gezin, gezondheidszorg, Godsdienst, Herstel, Hulpmiddelen, Humanisme, Hygiëne, Hygiënisch handelen, informatie, Informatief, Informatieplicht, Inspanningsverplichting, Integriteit, Intensive Care, intensivist, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Kees van Lunsen, kinderbelangen, Kinderen, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Levensopvatting, Levensovertuiging, Lichamelijk lijden, Medisch handelen, Normen en waarden, OMT, Onderhouden, Ouders, overheidsbeleid, Overlijden, Overtuigingen, Pandemie, politiek, Principieel onderhandelen, privacy, Pubers, Radicalisering, Rechtsstaat, Religie, relschoppers, Repressie, Respect, Respectloosheid, RIVM, Rouwen, Rouwverwerking, Rugzakje, SARS cov-2, Sociaal lijden, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, Sterven, stress, Terreur, Terrorisme, Terroristen, Therapie, Thuiszorg, Toekomst, Uncategorized, vaccin, vaccinatie, Veiligheid, verpleegkundigen, verzorgende-IG, VirusWaanzin, visie, Volwassenheid, Vrijheid, Waanzin, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, zorg, Zorgplicht, zorgzaam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s